Şeytan ile Oduncunun Hikayesi

Konusu 'Kıssadan Hisse' forumundadır ve Adile tarafından 3 Eylül 2014 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

şeytana yenilen oduncu

"Adamın biri günün birinde, insanların ilah diye taptıkları bir ağacın yanından geçiyordu. İnsanların buna taptıklarını görünce, Allah rızası için çok öfkelendi. Kendi kendine,

-Şaşılacak şey; bu alt tarafı birağaç! İnsanlar ise Allah'ı bırakıp buna ilah diye tapınıyorlar, diye söylendi. Sonra evine döndü, baltasını aldı, eşeğine bindi ve ağacı kesmek üzere yola koyuldu. Yolda İblis (aleyhillane) bir insan suretinde önüne çıktı:

-Nereye gidiyorsun, diye sordu. Adam,

-İnsanların, Allah'ı bırakıp da ilah diye tapındıkları bir ağaç gördüm. Buna çok öfkelendim ve, "Baltamı alayım, eşeğime bineyim, gidip ağacı kökünden keseyim" diye Allah için kendime söz verdim, dedi. İblis,

-Onların yaptıklarından sana ne! Bırak isteyen istediğine tapınsın; ne halleri vrsa görsünler, diyerek adamı kandırmaya çalıştı. Fakat adam geri dönmedi. Bunun üzerine iblis,

-Eğer şimdi geri dönüp gidersen, sana her gün 4 dirhem vereceğim. Her sabah kalkıp yatağının ucunu kaldırdığında bu 4 dirhemi orada göreceksin, dedi. Adam,

-Bunu gerçekten yaparmısın, dedi. İblis,

-Evet, bunu her gün yapacağıma dair sana söz veriyorum, dedi. Bunun üzerine adam geri döndü. İki ya da üç gün yatağının altında para buldu. Dördüncü gün yatağının köşesini kaldırdığında hiçbir şey göremedi. Bir müddet bekledi ama aradan geçen günler rağmen yatağının altında hala para göremiyordu. Bunun üzerine baltasını aldı, eşeğine bindi ve ağacın bulunduğu yere doğru yola koyuldu.

İblis yine insan suretinde onun karşısına çıktı:

-Nereye gidiyorsun, diye sordu. Adam,

-İnsanların Allah diye tapındıkları bir ağaç vardır; işte onu kesmeye gidiyorum, dedi. İblis,

-Sen artık bunu yapamazsın! Çünkü ilk defa yola çıktığında maksadın Allah rızası içindi. Allah için öfkelenmiştin. Şayet o vakit yer ile gök ehli seni engellemek için bir araya toplansaydı yine de seni geri çeviremezlerdi. Şimdi ise senin maksadın nefsin için! Yatağının altında paraları göremediğin için bunu yapıyorsun! Eğer bir adım daha ileriye geçmeye kalkarsan senin boynunu vururuz, dedi. Bunun üzerine adam ağacı kesmeden evine döndü.