Seyahat ve yolculuk adabı

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Adile tarafından 16 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Yolculuk adabı

    Arapça'sı "sefer" olan yolculuk herhangi bir maksatla bulunduğu yerden ayrılmak" anlamındadır. Yolculuğun yaklaşık 90 km. gibi bir mesafeye ve belirli bir süreyle gidilmesi dini bakımdan farklı hükümleri içerir.

    Mesela, dört rekatlı farz namazlarının kısaltılması, cuma ve kurban ibadetlerinin hükmünün farklı olması gibi. Konunun fıkhi boyutunu ilmihal kitaplarına havele ediyoruz. Burada Hz. Peygamber'in yolculukla ilgili emirve tavsiyelerinden bazılarını paylaşmak istiyoruz.

    Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) seyehat etmenin faydaları hakkında şöyle buyurmuştur:

    "Seyehate çıkın, sıhhat bulursunuz" (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/380)

    Allah Rasulü'nün yukarıdaki mübarek sözlerinden anladığımıza göre seyahate çıkmak insana zahiri veya manevi faydalar verir. Günümüzde bunun pratik faydası, bulunduğumuz ortamı değiştirerek stres ve sıkıntı gibi manevi hastalıklardan uzklaşmak olsa gerektir.

    Yanlız veya gece yolculuk yapmak tavsiye edilmemiştir

    Abdullah b. Ömer'den (radıyallahu anhüma) naklettiğine göre Resul-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

    "Eğer insanlar, yanlız başına yolculuk yapmakta ne sakıncalar olduğunu benim kadar bilselerdi, hiçbir binek sahibi yolcu, gece yolculuğa yanlız çıkmazdı." (Buhari, Cihad, 135; Tirmizi, Cihad, 4. )

    Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) yanlız başına ve gece yolculuğa çıkmayı uygun görmemişlerdir. Günümüzde yolculuk şartları değişmiş olsa da mümkün olduğunca yolculuğa yanlız çıkmamakta fayda vardır. Ayrıca bir zaruret yoksa gece yolculuk yapmak uygun görülmemektedir.