Soru Selati vitir namazı kaza edilir mi?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Affan tarafından 29 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Affan

    Affan Kayıtlı Üye

    Vitir namazının kazası var mıdır

    Ebû Saîd (ra) anlatıyor: "Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) buyurdular ki:
    "Vitir namazını kılmadan kim uyur veya unutursa hatırladığı veya uyandığı zaman hemen kılsın." (Ebu Davud, Tirmizi)
    Aradan çok müddet geçmiş olsa bile bir kimsenin kasten veya unutarak terk etmiş olduğu vitri kaza etmesi vaciptir. Vitre niyeti olmaksızın bu namazı kaza etmek caiz olmaz. (Fetava-yı Hindiyye)

    Hanefilere göre; Unutarak veya kasıtlı olarak vitri kılmayan kişinin aradan uzun zaman geçse bile kaza etmesi vaciptir.

    Hanbelilere göre; Vitri kazaya kalan kimsenin bunu şe’f namazıyla birlikte kılması sünnettir.

    Şafiilere göre; Vakti geçtikten sonra vitri kaza etmek sünnettir. Vakte bağlı bütün nafile namazlarda vitir gibi kazaya kaldıklarında kaza edilmeleri sünnet olur.

    Maliklere göre; Kişi uykudan uyandığında güneşin doğmasına sadece abdest alıp iki rekat namaz kılacak kadar bir zaman kalmışsa vitri kılmaz. Sabahın yalnızca iki rekatlık farzını kılar. Sabahın iki rekatlık sünnetini ise erteleyerek nafile namazların helal olduğu vakitle güneşin zevale ermesi arasında kılar. Kişi uykudan uyandığında güneşin doğmasına abdest alıp üç rekat namazla birlikte sabah namazını kılacak kadar zaman kalmışsa bu durumda hem vitri hem sabah namazının farzını kılar; şef namazını ter keder. Sabah namazının sünnetini de erteler.

    Kişi uykudan uyandığında güneşin doğuşuna sabah namazıyla birlikte beş rekat kılacak kadar zaman kalmışsa bu durumda hem şef namazını hem vitri hem sabah namazının farzını kılar. Sünnetini erteler. Fakat yedi rekat kılacak kadar vakit varsa bu namazların tümünü kılar.