Sehavet (Cömertlik) Nedir Kısaca

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Lasey tarafından 14 Mart 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Sehavet (Cömertlik) Nedir?

    Sehavet odur ki, mal ve dünyalık harcamak ve infak etmek kişiye kolay olan. Yani layık ve gerekli olan miktarı, yerli yerince ve uygun bir şekilde harcamakta sıkıntı Sehâvet (Cömertlik) Nedir Kısacaçekmeye. Cömertlik hem din hem de akıl nazarında en üstün hasletlerdendir. Cömertleri övmede Kur’an âyetleri ve Resûl-i Ekrem’in hadisleri mebzuldür. Cömertliği medhetmek için bağımsız bir kitap yazmak gerekir. Cömertlik kelimesinin kapsamına giren birçok güzel haslet vardır, ama bunların belli başlıları sekiz tanedir:

    Sehâvet-Cömertlik-Nedir-Kısaca.

    Sehâvet (Cömertlik) Nedir Kısaca


    1. Kerem: Kerem odur ki, faydası genel ve tam olan hususlarda maslahatın gerektirdiği üzere bol miktarda dünyalığı sarfetmek nefsine kolay gele.
    2. Îsâr: Îsâr odur ki, mal ve sebeplerinde kendisi muhtaç iken bir başkasının ihtiyacını görüp bu malı ona sarfedip kendisi tahammül ve sabrede.
    3. Afv: Afv odur ki, kişinin intikam almaya ve cezalandırmaya gücü kuvveti varken böyle yapmayı terk ede. Şayet intikam alacak yerde iyilikle karşılık verirse daha güzel ve âlâ olur.
    4. Mürüvvet: Mürüvvet gerekeni vermek/sarfetmek ve bu hususta gereken miktarı da aşmak, başkalarına iyilik yapmak suretiyle ruhu tezyin etmek, başkalarına fayda ulaştırmayı himmetinin zimmetine bir vazife kılmaktır.
    5. Nübl: Nübl odur ki, yârân ve dostlara, kardeş ve ahbaba gerekli hususlarda, geçimliklerinde, onlara yarayışlı şeylerde yardımcı olmak, sahip olduğu dünyalık ve bunun sebeplerinde onları da ortak kılmak ve bu hususlarda kolaylık göstermektir.
    6. Müvâsât: Müvâsât odur ki, yârân, ihvân ve dostların gönüllerini okşayıp onlara türlü lütuf ve incelikler görseterek sahip olduğu nimetlerde onları da kendisine ortak kıla.
    7. Semâhat: Semâhat odur ki, verilmesi/bağışlanması/sarfedilmesi lazım ve zaruri olmayan nesneleri gönül rızası ve kalp huzuruyla sarfetmektir.
    8. Müsâmahat: Müsâmahat, insanın terkedilmesi lazım ve zorunlu olmayan şeyleri başkasının faydası ve mahlûkatın rızası için, kendi rıza ve ihtiyarıyla terk etmesidir.