Seffane Binti Hâtim (r. anhâ)'nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 3 Eylül 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Seffane Binti Hâtim (r. anha) kimdir?

Seffane’nin (radıyallahu anhâ) İslâmiyet’le tanışıp Müslüman olmasına şu hâdise vesile olmuştur: İbn-i İshak’ın rivayetine göre,Resûl-ü Ekrem’in süvarileri Tayy kabilesine baskın yaptılar. Baskın esnasında, Hatim’in kızı Seffane’ye rastladılar. Ve onu Tayylı esirler arasında Allah Resûlü’ne takdim ettiler ve mescidin kapısı önündeki avluya bıraktılar. Efendimiz (aleyhisselâm), Seffane’nin yanına uğrayınca hemen ayağa kalktı. Zeki bir hanımdı. Hz. Nebi’ye (aleyhisselâm):
    – Yâ Resûlallah! Babam öldü, kılavuzum kayboldu, bana lütufta bulun, Allah da sana lütufta bulunsun, dedi. Peygamber (aleyhisselâm):
    – Senin kılavuzun kim, diye sordu. Seffane:
    – Adiyy ibn-i Hatim, dedi. Allah Resûlü de:
    – Şu, Allah ve Resûlü’nden kaçan Adiyy ibn-i Hatim mi, dedi ve Seffane’yi bırakıp gitti. Sonrasını Seffane (radıyallahu anhâ) şöyle anlatıyor:
    “Daha sonra, Resûlullah benin yanıma üç defa geldi. Onun arkasından bir adam bana ‘Kalk konuş!’ diye işaret etti. Ben de
    kalktım, önceki dileğimi tekrarlayarak, ‘Ey Allah’ın Resûlü babam öldü, kılavuzum kayboldu; bana lütfeyle ki Allah da sana lütfeylesin.’ dedim.
    Efendimiz (aleyhisselâm), ‘Haydi öyle yaptım. Ama seni memleketine ulaştıracak güvenilir birisini buluncaya kadar acele etme.’ dedi ve bana izin verdi. Allah Resûlü’nün arkasında, bana işaret eden adamı sordum. ‘O, Ali b Ebî. Talib’dir.’ dediler. Nihayet, bir müddet sonra bir kervan geldi. Resûlullah’a geldim, ‘Kavmimden bir cemaat geldi.’dedim. Resûlullah da harçlık verdi. Ben oradan çıktım, Şam’da kardeşim Adiyy ibn-i Hatim’in yanına geldim. Adiyy bana sordu:‘Bu adam hakkındaki görüşün nedir?’ Ben de, ‘Senin ona iltihak etmen lazım. Eğer o bir peygamber ise, ona önce giden için fazilet vardır. Eğer o bir hükümdarsa daima Yemen’in seçkin insanları arasında oluruz. Artık karar sana ait.’ dedim. Adiyy ibn-i Hatim yola çıktı. Resûlullah’ın huzuruna gelerek İslâmiyet’le müşerref oldu.”Hz. Seffane böylece hem kendisi İslâm’ın güzelliğini bulmuş hem de kardeşi Adiyy ibn-i Hatim’in bu nur halkasına girmesine vesile olmuştur.