Seferi olan kişilere tanınan kolaylıklar nelerdir?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 6 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Seferi olan kişilere tanınan kolaylıklar nelerdir?

    Seferi-olan-kişilere-tanınan-kolaylıklar-nelerdir.


    Dinen misafir sayılan insanlar; dört rekâtlı farz namazları iki rekât olarak kılarlar, mestlere, üç gün üç gece süreyle mesh edebilirler, Ramazan ayında oruç tutup tutmamakta muhayyerdirler.
    Cuma namazı dinen misafir olan kimselere farz olmaz; bu kimselere bayram namazları ve kurban kesmek de vacip olmaz. Ancak misafir olan kişi cuma namazını kılarsa geçerli olur. Ayrıca o günün öğle namazını kılması gerekmez.

    Peki seferilik nasıl oluşur ve kimler nasıl seferi olur?


    Sözlükte bir mesafeyi katetmek anlamına gelen sefer, dinimizde ise, belirli bir mesafeye gitmek ve orada belirli bir süre kalmak üzere yola çıkmak manasına gelir. Sefer mesafesi 90 kilometre sefer süresi ise Hanefilere göre 15 günden, Şafiîlere göre giriş ve çıkış günleri hariç 4 günden az bir zamandır. 90 kilometrelik bir mesafeye 15 gün ya da daha fazla, Şafiîlere göre 4 günden fazla kalmak için giden kimse, yolda misafir, gittiği yerde ise mukîm olur. Bu koşullarda sefere çıkan kimseye, seferi ve misafir denilir.


    Dinimizde misafir sayılan insanlar; dört rekâtlı farz namazları iki rekât olarak kılarlar, mestlere, üç gün üç gece süreyle mesh edebilirler, Ramazan ayında oruç tutup tutmamakta muhayyerdirler.Seferi olan bir kişi, dört rekâtlı farz namazlarını iki rekât olarak kılar. Vakti müsait ise sünnetleri olduğu gibi kılar, eğer vakti müsait değilse sünnetleri kılmayabilir.
    Cuma namazı dinen misafir olan kimselere farz olmaz; bu kimselere bayram namazları ve kurban kesmek de vacip olmaz. Fakat misafir olan kişi cuma namazını kılarsa geçerli olur. Ayrıca o günün öğle namazını kılması gerekmez.