Soru Salih Amel Nedir?

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Adile tarafından 22 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Salih amel; kişi ve de toplum için yararlı, iyi, güzel, yararlı iş ve davranış demektir. Cenabı Hakk’ın rızasını kazanmak için iyi ve güzel bir niyetle yapılan her çeşit güzel iş, söz ve davranışlara denilir.

    Cenab-ı Hakk’ın bizlerden yapmamızı istediği ibadetler birer salih amel olduğu gibi, insanlara, hayvanlara, bitkilere merhamet etmek, darda olanlara yardım etmek, yaşlıyı, özürlüyü, çocukları koruyup gözetmek de salih ameldir.

    Namaz, oruç, zekât, hac gibi ibâdetler salih amel olduğu gibi yoldaki zararlı bir maddeyi alıp kenara koymak, bir yetimi okşamak, bir insana güler yüzle bakmak bile salih amel sayılır.

    Ku’ân-ı Kerîm imandan sonra en önemle üzerinde durduğu nokta salih ameldir. Yüce Allah'a iman eden bir mü’min salih amel işleyerek Allah’ın rızasını kazanmaya ve ahirette cennetle mükâfatlandırılmaya vesile olur.

    Salih amel Kur’ân-ı Kerîm’de pek fazla âyette iman kavramıyla ile bir arada gelmiş ve emredilmiştir. [Ant olsun zamana ki, insan gerçekten zarar içindedir. Yanlız iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler hariç.] (Asr suresi, 1–3. ayetler.) Burada olduğu gibi Kur’ân-ı Kerîm'de nice âyette iman ve salih amel ile beraber zikredilmiştir.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 20 Nisan 2019