Sahurda Niyet Etmedim Orucumu Bozsam 61 Gün Tutmam Gerekir mi

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 26 Mayıs 2018 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Niyet etmedim orucumu bozsam kefaret gerektirir mi?

Bazı kimseler maalesef şöyle bir yanlışın içerisine girebiliyorlar. Niyet etmezsem gününe gün kaza ederim ancak niyet eder de bozarsam kefaret orucu tutmam gerekir. Bu nedenledir ki “kefaret orucu tutmamak için gününe gün kaza etmek üzere bu günü niyetsiz geçiririm. Yarın için oruç tutmamaya derim. Böylelikle o günü kaza ederek telafi ederim, kefaret tutmama gerek kalmaz” diye yanlış bir düşüncenin içerisinde bulunmaktalar.

Bir yanlışın, bir suçun kefaretinin olması onun bağışlanabileceği, örtülebileceği, af olabileceği manasına gelir. Bir suçun kefaretinin olmaması onun asla ihya edilemeyeceği, bağışlanmayacağı manasına gelir. Bu nedenledir ki kefaretinin olmaması geriye dönüşü imkansız bir uçuruma yuvarlanmak demektir.

Bir Müslümanın Ramazan ayında üzerine oruç tutmak farz olduğu halde ben niyet etmedim demek gibi lüksü yoktur. Müslümanlıkla Ramazan’da oruç tutmamak yan yana gelebilecek kelimeler değildir. Ancak bir Müslüman oruca başlamış da şeytan kandırmış, arkadaşına uymuş, ne olmuşsa orucu bozulmuş çok büyük bir yanlış yapmıştır, çok büyük bir günah işlemiştir ama kefareti tutar. İnşallah Allah Azze ve celle onu bağışlar, mağfiret eder.

Niyet etmedim orucumu bozsam kefaret gerektirir mi.