Sahurda neler tüketmeli, hangi besinlerden kaçınmalıyız?

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve Lasey tarafından 8 Şubat 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Sahurda neler tüketmeli, hangi besinlerden kaçınmalıyız?

    Sahurda-neler-tüketmeli-hangi-besinlerden-kaçınmalıyız-.

    Manevi huzura erdiğimiz, 11 ayın sultanı Ramazanda dini vecibemizi yerine getirmek için oruç tutuyoruz. Oruç tutmak, beslenme kurallarına dikkat edildiğinde sağlık yolunu da açan bir ibadet. Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde önemli değişiklikler yapmadığı, ancak şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi bazı hastalıklarda veya hamilelik, emzirme gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Uzmanlara göre; Ramazan ayında özellikle sahurda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler şöyle;


    Sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artar. Bu tarz beslenme, kalp-damar rahatsızlıklarını da tetikler. Bu nedenle sahurda seçtiğimiz yiyecekler midede rahatsızlık oluşturmamalı, gün boyu tok kalmaya yardım etmeli, tuz oranı düşük olmalı, yeterli miktarda sıvı içermeli ve bağırsak hareketleri için yeterli miktarda lif ve posa içermelidir. Sahur öğününde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kuru baklagil, zeytinyağlı yemeklerinden oluşan bir menü tercih edilmelidir.


    Sahurda tüketilen meyveler lif ve posa içeriğiyle tok kalmayı sağlarken, kabızlığı da önler. Ayrıca yüksek su içerikleriyle gün içindeki susuzluk hissinin azalmasına da yardımcı olur.
    Sahurda içilen çorbalara yulaf ve buğday kepeği de ilave edilebilir. Öğünlerde domates, salatalık, yeşil biber, roka, marul, semizotu gibi taze sebzelerden yapılan her türlü salataya mutlaka yer verilmelidir.