Sahabilerden Ümmü Mübeşşirb(r. anha)'nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 27 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Ümmü Mübeşşir (r. anha) Kimdir


    Ümmü Mübeşşir (radıyallahu anhâ), Bera ibn-i Mağrur’un kızı, Zeyd ibn-i Harise’nin hanımıdır. Hanım sahabîler içinde meşhur olduğu ismi taç gibi başında taşımakta ve o tacın hakkını verebilme azmi içinde olan bir yaşantı sergilemektedir. “Ensarlı mümin kadın” manasına gelen “El-Ensariyye” ismi yad edilince, zihinlere Ümmü Mübeşşir gelmektedir.Ümmü Mübeşşir’in hurma bahçesi vardı. Bahçenin bakım işleriyle
    kendisi uğraşırdı. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buraya zaman zaman uğrardı. Cabir ibn-i Abdullah, Ümmü Mübeşşir’den şu vakayı nakleder: “Ben hurma bahçemizde olduğum bir gün Allah Resûlü çıkageldi ve dedi ki:
    – Bu ağaçları kim dikti, Müslüman mı, yoksa kâfir mi?.. Ben:
    – Müslüman, Yâ Resûlallah, deyince, şu hadisi buyurdular:“Bir Müslüman bir ağaç dikerse ve ondan herhangi bir hayvan yerse o yenen şeyler, ağacı diken kimseye sadaka olur.”Ümmü Mübeşşir (radıyallahu anhâ), Müslüman olup Allah Resûlü’ne biat etti. Biat ettiği ağaç altında, Hz. Hafsa Validemiz otururken,yanlarına gelen Efendimiz (aleyhisselâm):
    – İnşaallah şu ağacın altında biat eden hiçbir kimse cehennemegirmeyecek, deyince Hafsa (radıyallahu anhâ):
    – Bu mümkün değil Yâ Resûlallah, dedi. Efendimiz, onu kınarcasına bir şeyler söyledi. Hafsa Validemiz ise ısrarla: “Sizden hiçbir kimse yoktur ki, cehenneme uğrayacak olmasın.” ayetini hatırlattı.Efendimiz (aleyhisselâm), Hz. Hafsa’nın okuduğu ayetin devamını okudu: “Sonra biz o muttakileri (cehenneme girmekten) kurtarırız.Ve ateşin içinde diz üstü bırakırız.”61 Ayeti okuyarak, az önce söylediği sözün doğruluğunu ispat etti.Ümmü Mübeşşir (radıyallahu anhâ), kendisinin de bulunduğu bir topluluğa Resûlullah’ın şöyle dediğini anlatır:Efendimiz:
    – İnsanların hayırlısını size haber vereyim mi, buyurur. Ashab:
    – Evet Yâ Resûlallah, deyince Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem):
    – Namazını kılan, zekâtını veren ve kendisine ait üç beş koyun ile beraber insanların şerlerinden uzaklaşan kimsedir, der.Ümmü Mübeşşir (radıyallahu anhâ), Resûlullah’tan hadis rivayetinde bulundu. Cabir ibn-i Abdullah da, kendisinden hadis rivayet eden sahabîlerdendir.