Şafi mezhebinde kurbanın hükmü

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Adile tarafından 19 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Şafi mezhebinde kurban kesmek

    Şafi mezhebine göre Kurban ibadeti sünnet i müekkede dir.Bu nedenle kurban kesimi Şafi mezhebinde Hanefi mezhebinde ki gibi zorunluluk içermese de Şafi mezhebinde sünne ti müekkelerin çok büyük önem taşımasından ve elden geldiğince terk edilmemesinin gerektiğinden dolayı Şafi Mezhebinde de kurban ibadeti mazeret olmadığı taktirde ve şartlar uygun olduğu taktirde yerine getirilmesi gereken bir ibadettir.



    Şafii mezhebinde kurban kesmenin Sünnet-i Müekkededir.Kurban kesmek için zenginlik de şart olmayıp bayram günlerinde kendisinin ve nafakalarından sorumlu olduğu aile fertlerinin zaruri ihtiyaçları dışından bir kurban bedeline sahip olan herkesin kurban kesmesi Müekkeden Sünettir. Bu mezhebe göre de, Kurban bayramında sünnet niyetiyle kesilen kurban etinden sahibi ve aile fertleri de yiyebilmektedir. Bazı Şafii vatandaşların aldığı eksik veya yanlış bilgiye dayanarak, Kurban Bayramında kurban diyerek kesmeleri halinde bu kurbanın adak olacağı ve dolayısıyla etinden kendilerinin ve aile ferlerinin yiyemeyecekleri endişesiyle kurban kesmeyip arefe günü bayram ihtiyaçları için hayvan kestikleri, bazılarının da normal bir kurban etinden fazla kasaptan et aldıkları görülmektedir dedi.
    Adak ve Kurbanın ayrı şeylerdir. Kurban bayramında Hanefi`ye göre Vacip Şafiye göre ise Sünneti Müekkede niyetiyle kesilen kurban ayrıdır. Adak kurbanın etinden sahibi ile usul ve furuu yemezken, kurban bayramında kesilen kurban etinden sahibi, ailesi yiyebilmektedir. Yemeleri de Sünneten gerekmektedir. Binaen aleyh kurban kesmeye muktedir Şafii mezhebi mensupları da bu ibadete gereken ehemmiyeti vermeli, kurban keserek bayram günlerinde kendileri, çoluk-çocukları, akraba ve komşuları ile muhtaç insanları bundan istifade ettirerek dinin bu emrini yerine getirmekle sevap kazanmalı ve dini sosyal vazifesini ifa etmelidirler