Safer ayında neler yapılabilir Safer ayının ilk salı gününü çarşamba gününe gece yeryüzüne inecek belalardan ALLAH'ü tealanın izniyle muhafaza olmak için Bu ayda her gün Allâhümme bâriklenâ fî şehrissafer. Vahtim lenâ bisse-âdeti vezzafer duâsı okunur . İlk Çarşamba gecesi, imsaktan evvel 4 rek’at nafile namaz kılınır. Son Çarşamba gecesi veya gündüzünde 2 rek’at namaz kılınır. Selâm âyetleri, Safer ayı boyunca her gün en az birer defa okunur . Yine Safer ayı ile ilgili duâ , Safer ayı boyunca her gün en az bir defa muhafaza için okunur Safer ayı boyunca: Yukarıda da yazdığımız gibi şu duâyı her gün en az bir defa okumayı ihmâl etmemelidir: “Allâhümme bârik lenâ fî şehrissafer. Vahtim lenâ bissa-âdeti vezzafer.” Safer ayının ilk Çarşamba gecesi namazı vede okunacak duâları Safer ayın ilk Çarşamba gecesi gece yarısından sonra, yeryüzüne nazil olacak belâlardan -biiznillâhi Teâlâ- muhafaza olmak için, imsaktan önce 4 rek’at aşağıdaki şekilde nafile namaz kılınır. 1.rekatta; Fâtiha suresinden sonra 17 Kevser sûresi (İnna a’tayna), 2.rekatta; Fâtiha suresinden sonra 5 İhlâs sûresi (Kulhüvallâ-hü Ehad), 3.rekatta; Fâtiha suresinden sonra 1 Felak sûresi (Kul eûzü birabbilfelak), 4.rekatta; Fâtiha suresinden sonra 1 Nâs sûresi (Kul eûzü birabbinnâs), okuyup selâm verilir. Yedi defa istiğfar edilir yâni, Estağfirullâh el-a^m denir. Sonra eller kaldırılıp 11 defa salât-ı münciye (salâ-ten tüncînâ) okunur : salâ-ten tüncînâ okunuşu: “Allâhümme salli ala seyyidinâ Muhammedin salâten tüncî-nâ bihâ min cemî il ehvâli velâfât. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâ-cât. Ve tütahhirunâ bihâ min cemî ıs seyyiât. Ve terfeunâ bihâ a’led derecât. Ve tübelliğunâ bihâ aksal gâyât. Min cemî il hayratı fil hayati ve ba’del memat. Birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Hasbünallâhü ve ni’melvekîl, ni’melmevlâ ve ni’mennasîr. Gut-râneke rabbenâ ve Heykel masîr.” Daha sonra: İnneke alâ külli şey’in kadîr. denir. 102 Bundan sonra yapılacak duâda : “Yâ Rabbi! Beni ve âile efradımı ve bilcümle mü’minleri âfât-ı semâviyye ve arâdiyyelerden (yer ve gök âfetlerinden) ve cemi’ belâlardan muhafaza eyle!”denir. Safer Ayının Son Çarşambasının Gece veya Gündüzünde Namaz ve Duâ Safer ayının son Çarşambasının gecesinde veya gündüzünde iki rek’at namaz kılınır. Şöyle ki ; 1. rek’atta, Fâtiha suresinden sonra 11 İhlâs sûresi, 2.rek’atta, Fâtiha’dan sonra 11 İhlâs sûresi okunur . Namazdan sonra, ayın ilk Çarşambasında kılınan namazı müteâkib yapılan istiğfar ve duâlar aynen yapılır: Yedi defa istiğfar edilir: Estağfirullâh el-azîm, denir. Sonra eller kaldırılıp: On bir defa salât-ı münciye (Salâten tüncînâ) okuyup : “İnneke alâ külli şey’in kadîr” denir. Sonra yapılacak duâda : “Yâ Rabbi! Beni ve âile efradımı ve bilcümle mü’minleri, âfât-ı semâviyye ve arâdıyelerden muhafaza eyle!” denir. Her Türlü Âfetlerden Muhafaza Olunmak İçin Safer Ayı Boyunca Her Gün En Az Birer Defa Okunacak Selâm Âyetleri Safer Ayı Boyunca Her Gün Okunacak Diğer Bir Duâ Aşağıdaki duâlar Safer ayı boyunca Selâm âyetleriyle beraber her gün okunur : Bismillâhirrahmânirrahîm, Fallâhü hayrun hâfizan ve hüve erhamürrâhimîn. Rabbeneftah beynenâ ve beyne kavminâ bilhakkı ve en-te hayrül fatihin. Allâhümme yâ müfettihal ebvâb. İftah lenâ ebvâbel hayrat. “Bismillâhirrahmânirrahîm, Eûzü billahi min şerri hâzezzemâ-ni ve esteîzü bihî min şürûri sâirizzamâni. Ve eûzü bi celâli vechi-ke ve cemâli kudsike en tücîranî minelbelâi fî hâzihisseneti ve kına min şerri mâ kadaytü fîhâ. Ve ekrimnâ fissaferi Yâ Ekramel ek-ramîyn. Ezhır vahtim hâzihişşühûra aleyye, bisselâmeti vesse-âdeti ve liehli beyti ve li akraba! ve licemî ümmeti Muhammedin -aleyhissalâtü vesselam-. Birahmetike yâ erhamerrâhimîyn. Allâhümme ferricnâ bi duhûlissaferi. Vahtim lenâ bilhayri vezzafer.” Yine Korunmak için; Ayet-el Kûrsi: Evden çıkarken ve eve girerken Ayet-el Kûrsi okunmalıdır: Evden çıkarken okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır. Evine gelince okursan iki Ayet-el Kûrsi arasındaki işlerin hayırlı olur ve fakirliğin önlenir. Bir kimse evinden çıkarken Ayet-el Kûrsi’yi okursa , Hakk Teâlâ yetmiş Meleğe emreder, o kimse evine gelinceye kadar ona dua ile istiğfar ederler. Evden çıkarken üç kere: “BİSMİLLAHİ HASBİYALLAHİ LAİLAHE İLLA HÛ ALEYHİ TEVEKKELTÜ VE HÜVE RABBİL ARŞİL AZİYM” söylenmelidir.