Sadaka ve Yardımlaşma

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Beyza tarafından 14 Ekim 2013 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Sadaka ve Yardımlaşma Kurumları Nelerdir

Ebu Hureyre (r.a.) rivayet etmiştir. Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam şöyle buyurdu: Her sabah iki melek iner. Biri: “Ya Rabbi, infak edenin [iyilik edene-paylaşana] malına yenisini ver!” der. Diğeri de: “Ya Rabbi, cimrilik edenin malını telef et!” diye dua eder.” (Buhari, Zekât 27; Müslim, Zekât 57)

Veren ve alan Allah’u Azze ve Celle'dir. Sadece canı değil, malı da alıp veren O’dur. Allah’u Azze ve Celle yapacağı ve yaratacağı her işi melekleri vasıtasıyla yapar. Malı ve de malın bereketini alıp verirken de melekleri aracı kılar.

Ahmet b. Hanbeli’n Mesnedindeki (V, 197) daha geniş rivayete göre, her gün güneş doğarken, güneşin iki yanında iki melek yer alır ve insanları Allah’u Azze ve Celle'nin rahmetini kazanmaya davet ederler. İhtiyaçlara yetecek az malın, insanı Allah’tan uzaklaştıran çok maldan daha hayırlı olduğunu ifade ederler. Güneş bâtarken tekrar 2 melek güneşin 2 yanında durarak "hadis-i şerifte belirtildiği gibi" malını harcayana yenisini vermesi, harcamayıp cimrilik edenin de mâlını telef etmesi için Allah’u Azze ve Celle'ye dua ederler. O meleklerin gür sesini, sadece insanlar ve de cinler duyamaz ve onların dışındaki bütün mahlukat duyar.

Konumuzla ilgili bir ayet-i kerimede, Allah’u Azze ve Celle Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam’e şöyle buyurmaktadır:

“De ki, Rabbim kullarından dilediğine bol rızık verir: dilediğinden de kısar. Siz başkalarına yardım için ne harcarsanız, Allah c.c onun yerine yenisini verir. O rızık verenlerin en hayırlısıdır” [Sebe’ sûresi (34), 39].

Bu mevzudaki ayet ve hadislerden anlaşıldığına göre, cimrilik etmeden malını Allah rızası için harcayan ve de harcadığı malın yerine Yüce Allah'ın daha iyisini vereceğine inanan kimseye dünyada bir gönül huzuru, ahirette de ebedi saadet verilecektir.

Dönem değiştiği halde değişmeyen bir gerçek var. O da verene daha mükemmeli verileceği gerçeği. Hadis'i şerif'te bu gerçeği ne güzel anlatmaktadır:

“Ey kulum! Sen benim için ver ki, ben de sana vereyim” (Buhârî, Nefekât 1; Müslim, Zekât 36, 37).

Ebü’d-Derda Uveymir radıyallahu anh şöyle anlatır: Ben Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselamşöyle buyururken duydum: Fakirleri kollayıp gözetiniz. Aranızdaki zâyıflar sayesinde Yüce Allâh’dan yardım görüp ve rızıklandığınızdan şüphenîz olmasın.” Ebû Dâvûd, Cihad 70. Ayrıca bk. Tirmizî, Cihad 24; Nesaî, Cihâd 43

Hadis’i Şerif’ten öğrendiklerimiz

- Allah’u Azze ve Celle'nin verdiği mal, onun uygun gördüğü yerlere sarf edilmelidir.
    -Yoksûlun hakkını vermeyenler, meleklerin bedduasını aldıkları için mallarının hayrını göremezler.
    - Allah’u Azze ve Celle fakir kullarını himaye edenleri sever ve onların malını bereketlendirir.
    -. Cimriye melekler dahi beddua ettiğine göre, malının helak edilmesi için onlara insanlar da beddua edebilir.