Sadaka nedir, nelerden verilir ve nasıl yapılır?

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 24 Eylül 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Sadaka nedir, nelerden verilir ve nasıl yapılır?

    Dinimizde Toplumsal paylaşma ve yardımlaşma yollarından biri olan sadaka, yalnızca Allah rızası gözetilerek yoksullara yapılan yardım ve iyiliklere denir. Sadaka, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla verilir. Sadakada miktar ve zaman sınırlaması yoktur. İnsanlar bu yardımı, diledikleri zamanda ve açık olarak verilebilir. Önemli olan, gösterişten uzak vir biçimde verilmesidir.

    Bir yoksula para, giyecek, yiyecek vb. vermek; insanların yararlanacağı okul, yurt, cami, aşevi, yol, köprü, çeşme yaptırmak birer sadakadır.

    Bir hastayı, yaşlıyı ziyaret etmek, onun hal ve hatırını sormak; yolda, iş yerinde, oturduğumuz mahallede karşılaştığımız insanlara güler yüzle selam vermek sadakadır. Çevremizdeki insanların varsa sorunlarıyla ilgilenmek, yoldan karşıya geçmekte zorlanan bir yaşlıya yardımcı olmak, bir yabancıya yol göstermek, otobüste veya diğer toplu taşıma araçlarında yaşlılara, hamilelere ve hastalara yer vermek sadakadır. İnsanlara zarar verici herhangi bir engeli ortadan kaldırmak da sadaka sayılır.


    Peygamberimiz (s.a.v); zaman zaman insanlar arasında dolaşır, onların ihtiyaçlarını gidermeye çalışırdı. Sadakaya önem veren Peygamberimiz (s.a.v) özellikle yiyecek ve içeceğe ihtiyacı olanların bu ihtiyaçlarını gidermenin çok önemli bir ibadet olduğunu bir sözünde şöyle belirtmektedir. "Karnı aç olan bir kimseyi doyurunuz." (Sahih-i Buhari ve Tecrid-i Sarih Tercümesi, C 8, s. 404)

    Sadaka sayesinde toplumsal yardımlaşma ve dayanışma dada da pekiştirir. Her alanda kalkınmamız daha da hızlanır. Ayrıca sadaka veren kimseler Allah'ın (c.c) bir buyruğunu yerine getirmiş olurlar. Dinimizin öğütlerini dikkate alarak gücümüz yettiğince sadaka vermeliyiz. Yoksul ve muhtaç kimselere yardım etmeliyiz. Yapacağımız küçük bir yardımın bir başkasının önemli bir ihtiyacını karşılayacağını unutmamalıyız.