Peygamberimizin sadaka ile ilgili hadisleri Hz. Enes (r.a) anlatıyor: "Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: "Allah arzı yarattığı zaman, arz sallanmaya "tıpkı bir hurma ağacı gibi sağa - sola" yalpalar yapmaya başladı, bunun üzerine dağlarla onu sabîtleştirdi ve böylelikle arz istîkrarını buldu. Melekler dağların şiddetine hayrette kaldılar. ' Ey Rabbimiz, dediler, dağlardan daha şiddetli bir mahluk yarattın mı? ' ' Evet, buyurdu. Demiri yarattım.' 'Demirden daha şiddetli bir şey yarattın mı?' dediler. Cenab-ı Hakk : 'Evet, dedi. Ateşi yarattım.' 'Ateşten daha ağır bir şey yarattın mı?' diye yine sordular. Cenab-ı Hakk : 'Evet, dedi, suyu yarattım!' 'Sudan daha şiddetli bir şey yarattın mı?' dediler. Cenab-ı Hakk tekrar cevap verdi: 'Evet, rüzgârı yarattım.' 'Rüzgârdan daha şiddetli bir şey yarattın mı?' diye yine sordular. Cenab-ı Hakk: 'Evet insanoğlunu yarattım' dedi ve devam etti: "Eğer o, sağ eli ile sadaka verir, sol eli görmeyecek kadar gizlerse (daha şiddetlidîr)." [Tirmizî, Tefsir, Muavvizateyn: 2] Ebu Hüreyre (r.a) anlatıyor: " Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: "Kulların sabaha erdiği her günde iki melek semadan iner ve bunlardan biri şöyle duâ eder: "Ey İlahımız! İnfâk edene hâlef “devam” ver." Diğeri de şöyle dua eder: "Ey İlahımız! Cimriye de telef ver." Buharî, Zekât: 28; Müslim, Zekât: 57 Ebu Mes'ud el-Bedrî (r.a) anlatıyor: "Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: "Müslüman kişi, ailesinin nafakası için harcar ve bundan sevap umarsa bu ona sadaka olur." [Buharî, Nafakât: 1, İman] Hz. Ali (r.a) anlatıyor: "Resulullah [aleyhissalâtu vesselâm] buyurdular ki: "Sadaka vermede acele edîn. Çünkü bela sadakanın önüne geçemez." [İbrahim Canan, Kutub-i Sitte] İbnu Mes'ûd (r.a) anlatıyor: "Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: "Kim ailesine Aşure günü geniş "cömert" davranırsa Allah da ona senenin geri kalan günlerinde geniş davranır." Süfyan Sevrî der ki: "Biz bunu denedik ve öyle bulduk.” [İbrahim Canan, Kutub-i Sitte]