Sadak-i Fıtır ( fitre ) Nedir, ne zaman verilir, Kimlere verilir?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 26 Şubat 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Sadak-i Fıtır ( fitre ) Nedir, ne zaman verilir, Kimlere verilir?


    Sadaka-i fıtır, Ramazan ayı sonunda ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisap miktâr (80.18 gr. altın veya aynı kıymette) bir mala sâhip bulunan her Müslümanın vermesi vacip olan bir sadakadır.

    -Sadaka-i fıtır, zekât farz olmadan önce, orucun farz kılındığı sene vâcip olmuştur.

    -Sadaka-i fıtır, orucun kabul edilmesine, ölüm sıkıntılarından ve kabir azâbından kurtuluşa vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram neşesinden onların da istifâde etmelerine bir yardımdır.

    -Her Müslümanın kendisi ve fakir olan küçük (sabi) çocuğu için sadaka-i fıtır vermesi vâciptir. Baliğ (ergin) çocuğunun ve zengin olan çocuğunun fitresi babasına vâcip değildir.

    -Sadaka-i fıtır, Ramazan Bayramı’nın birinci günü fecr-i sâdıkın doğuşundan (sabah namazı vaktinin girmesinden) tibâren vermesi vâcip olur. Fakat fakirler, bununla bayram namazından evvel neksiklerini tedarik etsinler diye önce verilmesi menduptur.

    -Sadaka-i fıtır, Ramazan Bayramının birinci günü fecrin doğuşuyla vâcip olduğundan fecirden önce çocuk dünyaya gelse'onun için de sadaka-i fıtır vacip olur. $ayet fecirden sonra doğarsa bir şey lâzım gelmez.

    -Bir kimse, büyük (mükellef) evlâtlarının fitrelerini onların izinleriyle verebilir. Kendi âilesi, idâresinde bulunduğu takdirde âdeten izin bulunduğundan izinleri olmaksızın vermesi de kâfîdir.

    -Bir kimse kendi fitresini, fakir olan eşîne, anasına, babasına veya oğluna veremez.

    Fitreyi bayram namazından sonraya bırakmak mekruhtur. Müstehap olan, namazdan evvel verilmesidir.