Şaban ayı orucunun önemi nedir? Usame b. Zeyd anlatıyor : " Peygamberimiz (s.a.v) peş peşe o kadar oruç tutardıki biz O'nun ( s.a.v) sürekli oruç tutacağını sanırdık . Bazen de (Ramazan ayı dışında ) 2 gün hariç hiç oruç tutmazdı . Şaban ayında oruç tuttuğu kadar hiç bir ayda oruç tutmazdı bir gün Peygamerimiz , "Ey Allahın Resulü bazen peş peşe okadar oruç tutuyorsunuzki nerdeyse her gününüzü oruçlu geçiriyorsunuz bazende 2 gün dışında hiç oruç tutmuyorsunuz ! " dedim . Efendimiz (s.a.v) , " O iki gün hangileridir " diye sordu . "Pazartesi ve perşembe " dedim . Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v) : "Bu iki günde alemler amellerin Rabbine arzedilir; Bende amellerimin oruçlu iken arzedilmesinden hoşlanırım . "buyurdu . Sonra ben, "Şaban ayında oruç tuttuğunuz kadar hiç bir ayda oruç tutttuğunuzu görmedim" dedim . Efendimiz (s.a.v) ," Recep ve Ramazan ayları arasında olan bu aydan insanlr gafil kalıyorlar halbuki o ay amellerin alemlerin Rabbine arz edildiği aydır. Bende amellerin oruçlu iken ilahi huzura arz edilemesine hoşlanırım "buyurdu.