Rukayka Binti Sekafiyye (r. anha) Hayatı Kaynaklarda nesebiyle alâkalı bilgiye rastlayamadığımız Rukayka (radıyallahu anhâ), Sakif kabilesine mensuptur. İmanla tanışması ve kabul etmesi, Resûlullah’ın Taiflileri davetinden önce olmuştu. Allah Resûlü’nün Taiflilere gelmesi ve onlardan yardım istemesi gibi olayları görmüş, idrak etmiştir. Şahit olduğu vakayı şöyle anlatır: “Allah Resûlü (aleyhisselâm), Taiflilerden yardım istemek üzere, gelince benim yanıma uğramıştı. Ben, ona Sevik’ten bir içecek hazırladım ve ikram ettim. Taiflilerden korktuğum için imanımı gizliyordum.Bunu, Resûlullah da biliyordu. Bana şöyle dedi: – Rukayka, bu Taiflilerin putlarına ibadet etme ve onlara yönelerek dua etme, dedi. Ben: – O zaman beni öldürürler, dedim. Resûlullah (aleyhisselâm): – Sana bir şey dedikleri zaman ‘Benim Rabbim bu putların Rabbidir.’ de. Dua ettiğin zaman onlara arkanı dön, buyurdu. Rukayka’nın (radıyallahu anhâ) Müslüman olduğundan, eşi Kayd ibn-i Eban’ın ve o zaman çok küçük olan kızının da haberi yoktu.Resûlullah’ın gelişini onlardan gizlemişti.Rukayka’nın kızı, ağabeyleri Süfyan ve Vehb ibn-i Kays’dan şunu nakleder:“Sakif kabilesi Müslüman olunca, Peygamberimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) yanına hicret ettik. Annem Rukayka ise, buna yetişememiş,daha önce vefat etmişti. Allah Resûlü bize yaklaşınca hemen: – Anneniz Rukayka ne yapıyor, diye sordu. Biz dedik ki: – Senin bıraktığın hal üzere vefat etti. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem): – Anneniz Müslüman olmuştu, buyurarak onun iman etmiş olduğunu bize haber verdi.