Rukayka Binti Sayfi (r. anha) kimdir?

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 4 Eylül 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Rukayka Binti Sayfi (r. anha)'nın hayatı

Rukayka (radıyallahu anhâ), Sayfi binti Hiyam’ın kızı, Abdulmuttalib’in kız kardeşi, Resûlullah’ın babasının halası oluyordu.Allah Resûlü’nün çocukluğundan gençliğine kadar bütün hallerini biliyordu. Abdulmuttalib’den daha uzun sene yaşamış,Efendimiz’in peygamberlik vazifesiyle görevlendirildiği zamana yetişmişti. Ve Resûlullah’ın davetine icabet ederek Müslüman olmuştu. Mekkeli Müslüman Haşimi hanım sahabîler arasında özel bir yeri vardı.

Resûlullah’ı küçüklüğünden beri izlemiş; onda gördüğü bazı özel hallerle onun ileride büyük bir insan olacağını tahmin etmişti.Rukayka (radıyallahu anhâ), Allah Resûlü’nün bir çocukluk hatırasını şöyle anlatıyor:
    – Senelerce Kureyş üzerine kuraklık çökmüş; yer ot bitirmez,hayvanlar süt vermez olmuştu. İnsanlar yağmur duasına çıkmayı kararlaştırdılar. Ertesi gün dua etmek için ben de gidecektim. O akşam uyuduğumda, bir de baktım, bir münadi avazı çıktığı kadar bağırıyor ve şöyle diyordu: ‘Ey Kureyşliler, bu Peygamber, hak bir peygamberdir. Onun günleri sizin üzerinizi gölgelemiştir. Yıldızı parlamıştır. Haydi (onun gelişiyle) berekete, bolluğa koşun. Dikkat edin ki; o, orta boylu, iri cüsseli, omuzları geniş, mütebessim,kirpikleri uzun görünümlüdür. Şanlı şereflidir. Fakat bunlarla övünmez. İnsanların uyacakları bir sünneti vardır. Kurtulmak isteyen ona sığınsın. Her kabileden bir kişi onun yanına gitsin, suyundan doldursun, arkasını ona dayasın. Sonra Ebû Kubeys dağına çıksın, sonra bir adam çağırsın, kavme eman versin, istediğiniz kadar yağmur gelecek.’Sabahleyin uyandım, tüylerim diken diken olmuş, aklım başımdan gitmişti. Rüyamı yanımdakilere de anlattım. Aynen rüyamdaki gibi herkes toplandı. Ebû Kubeys dağının başına çıktık.Yanımda, henüz ergenlik çağında olan Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte Abdulmuttalib de vardı. Abdülmuttalib Allah Resûlü’nü vesile yaparak dua etmeye başladı: ‘Allah’ım! Sıkıntılarımızı aç, yokluğumuzu gider. Sen cimrilik etmeyip, cömertliğinden istenensin. Bunlar senin kulların, hareminin yardımcılarıdır.Yokluklarını sana şikâyet ediyorlar. Allah’ım! Bize yağmur ver, bolluk ve bereket ver.’ der demez, sema olanca suyunu indirdi. Vadi ağır ağır doldu. Kureyş büyükleri Abdulmuttalib’i tebrik ettiler.”

Rukayka (radıyallahu anhâ), Nevfel ibn-i Üheyb ile evlendi ve bir çocuğu oldu. Kendisi Müslüman olduğu halde oğlu Müslüman olmamıştı.Bu, ona çok ağır geliyordu.

Bir defasında, Kureyşlilerin Resûlullah’ı öldürmeye niyetlendiklerini haber alan Rukayka (radıyallahu anhâ), doğruca Resûlullah’a giderek:“Kureyşliler toplanmışlar, şu anda (bu gece) seni öldürmeyi planladılar.” dedi. Resûlullah (aleyhisselâm) da Rukayka’nın bu haberi üzerine yatağından ayrılıp, yerine Hz. Ali’yi bıraktı.

Rukayka (radıyallahu anhâ), hayatının her safhasında her zaman Resûlullah’a yardım etti.