Tüm kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken mühim bir takım afv ü mağfirete nail olma, ecr ü sevap kazanma, manevî terakki kaydetme, musibet ve belalardan kurtulma ve rıza-i İlâhiye ulaşma vesileleri vardır ki, bunlardan bazılarını maddeler hâlinde kısaca ve toplu olarak yeniden hatırlamakta yarar vardır: 1- Kur'an–ı Kerim okunmalı; okuyanları dinlemeli; uygun mekanlarda Kur'an-ı Kerim ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. 2- Resulullah Efendimiz (s.a.v.)’e salat ü selamlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. 3- Tefekkürde bulunulmalı; [Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Yüce Allah’ın benden istekleri nelerdir] gibi konular başta olmak üzere hayati meselelerde derin düşüncelere girmeli. 4- Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye bağlı nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli. 5- Günahlara içten olarak tevbe vede istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı. 6- Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmelidir. 7- Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı. 8- Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı. 9- Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli. 10- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmelidir. 11- Kimsesiz, yoksul, öksüz, yetim, sakat, hasta, ihtiyar olanları ziyaret edilip, şefkat, sevgi, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmelidir. 12- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli. 13- Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı. 14- O gece ile ilgili âyetler, hadîsler dahası bunların yorumları ile ilgili kitaplardan ferden yada cemaaten okunmalı. 15- Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevi iklimlerinde vesilelikleriyle Allah’a niyazda bulunulmalı. 16- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle dahası camilerde kılınmalı. 17- Kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalıdır. 18- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ayrıca büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli. 19- Hayattaki manevi büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne - babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri şahsen giderek veya telefon, faks yada e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmelidir. Mübarek gecelerin ihyası ile ilgili hususi bir ibadet mevcut değildir. Namaz, tilavet–i Kur'ân- Kerim dua gibi bütün ibadet çeşitleriyle gece ihya edilebilinir.