Recep ayının faziletleri önemi

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 25 Aralık 2015 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselam Şa‘ban hilalini gördüğünde: Allahü Teala’ya, Receb ve Şa‘ban ayını bereketli kılması ve Ramazan’a ulaştırması için dua ederdi. Hadis-i şerifte “İnsanların en hayırlısı ömrü uzun, ameli güzel olandır” buyurulmuştur.

Selef-i salihin: Ashab-ı Kiram ve Tabiin efendilerimiz Ramazan orucu tutmak yahut hacdan dönmek gibi salih bir amel işledikten sonra ruhlarını teslim etmeyi dilerler ve “Kim bu hal ile ölürse günahları bağışlanır” derlerdi.

Salihlerden bir zat Receb ayından önce hastalandı. “Ben Allahü Teala’ya vefatımı Receb ayına kadar te’hir etmesi için dua ettim. Zira Allahü Teala’nın bu ayda cehennemden azad ettiği kulları olduğunu işittim” dedi. Cenab-ı Hak onun duasını kabul etti ve Receb ayında vefat eyledi.

Muhakkak Receb ayı hayır ve bereket aylarının anahtarıdır. Ebubekir Verrak (rh.) dedi ki: Receb ayı ziraatin ekileceği, Şa‘ban ayı sulanacağı, Ramazan-ı şerif ise ziraatin hasad edileceği aydır. Receb ayı rüzgar, Şa‘ban ayı bulut, Ramazan-ı şerif de yağmur gibidir.

Sene ağaç gibidir. Receb ayı yaprak açma zamanı, Şa‘ban ayı tomurcuk zamanı, Ramazan-ı şerif meyve verme zamanıdır. Mü’minler de bu meyveleri devşirirler.

Receb ayının Allah’ın ayı olması onun şeref ve faziletini gösterir. Haram aylardandır. Öyleyse onun hakkına riayet etmeli, onu ibadetlerle geçirmeli ve günahlardan sakınmalıdır. (Fezailüşşühur vel-eyyam, Abdülgani Nablusi)

Bu ayda oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

“Receb ayından bir gün oruç tutan bir sene oruç tutmuş gibi olur. Kim Receb ayından yedi gün oruç tutarsa cehennemin yedi kapısı ona kapanır. Kim bu aydan 8 gün oruç tutarsa cennetin sekiz kapısı ona açılır. Kim on gün oruç tutarsa istediği şeyi Allahü Teala muhakkak verir…” (Şüabu’l-iman, Beyhaki)