Receb ayı, kameri ayların yedincisi, üç ayların ise başlangıcıdır ve Ramazan-ı şerifin mücdeleyicisidîr. Receb ayının içinde iki mübarek gece bulunmaktadır birisi "Regaip" diğeri "Mirac" gecesidir. Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurur: "Receb ayı Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan da ümmetimin ayıdır." (Suyuti, el-Camius's-Sağir, nr.4411. Ali el-Muttaki, Kenzu'l-Ummul, nr. 35164. Acluni, Keşfü'l-Hafa, nr.1358.) Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurur: "Beni iyi dinleyin; Receb ayı, savaş hislerinin duyulmadığı Allah'ın (haram) ayıdır. Kim inanarak ve sevabını sadece Allah'tan bekleyerek Receb ayında bir gün oruç tutarsa Cenab-ı Allah'ın en büyük hoşnutluğunu kazanmış olur" (Fetteni, Tezkire). Denilir ki; Cenab-ı Allah yılın aylarını dört ay ile süslemiştir. Şu ayet-i kerime bu hususa işaret eder: Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah'ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu doğru hesaptır. O aylar içinde (Allah'ın koyduğu yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin.." (Tevbe 9/36) Bu haram ayların üçü peş peşe (zilkade, zilhicce, muharrem) ve biri de tek başına olup Receb ayıdır. Rivayet edildiğine göre; Receb ayının ilk cuma günü gecenin üçte biri geçince bütün melekler Receb ayında oruç tutanlar için istiğfar ederler. Deylemi, Hz. Aişe'den (r.anh) şöyle rivayet etmiştir: Rasulullah'ın (s.a.v) şöyle buyurduğunu işittim: "Cenab-ı Allah şu dört gecede hayırları yağmur gibi yağdırır: Kurban bayramı gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Şaban'ın on beşinci (Berat) gecesi, Receb ayının ilk gecesi." (Deylemi, Firdevsü'l-Ahbar, 2/196.)