Recep ayı ve fazileti

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Adile tarafından 29 Nisan 2014 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Receb ayı, kameri ayların yedincisi, üç ayların ise başlangıcıdır ve Ramazan-ı şerifin mücdeleyicisidîr. Receb ayının içinde iki mübarek gece bulunmaktadır birisi "Regaip" diğeri "Mirac" gecesidir.

Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurur: "Receb ayı Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan da ümmetimin ayıdır." (Suyuti, el-Camius's-Sağir, nr.4411. Ali el-Muttaki, Kenzu'l-Ummul, nr. 35164. Acluni, Keşfü'l-Hafa, nr.1358.)

Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurur:

"Beni iyi dinleyin; Receb ayı, savaş hislerinin duyulmadığı Allah'ın (haram) ayıdır. Kim inanarak ve sevabını sadece Allah'tan bekleyerek Receb ayında bir gün oruç tutarsa Cenab-ı Allah'ın en büyük hoşnutluğunu kazanmış olur" (Fetteni, Tezkire).

Denilir ki; Cenab-ı Allah yılın aylarını dört ay ile süslemiştir. Şu ayet-i kerime bu hususa işaret eder:

Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah'ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu doğru hesaptır. O aylar içinde (Allah'ın koyduğu yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin.." (Tevbe 9/36)

Bu haram ayların üçü peş peşe (zilkade, zilhicce, muharrem) ve biri de tek başına olup Receb ayıdır.

Rivayet edildiğine göre; Receb ayının ilk cuma günü gecenin üçte biri geçince bütün melekler Receb ayında oruç tutanlar için istiğfar ederler.

Deylemi, Hz. Aişe'den (r.anh) şöyle rivayet etmiştir: Rasulullah'ın (s.a.v) şöyle buyurduğunu işittim:

"Cenab-ı Allah şu dört gecede hayırları yağmur gibi yağdırır: Kurban bayramı gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Şaban'ın on beşinci (Berat) gecesi, Receb ayının ilk gecesi." (Deylemi, Firdevsü'l-Ahbar, 2/196.)

receb ayının fazileti_rahmetdenizi_002.

Son düzenleme: 29 Nisan 2014