Recep ayı şaban ayı ramazan ayı

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Beyza tarafından 28 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Recep ayı allah'ın ayı şaban benim ayım ramazanda ümmetimin ayıdır?

    “Receb ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan derip toplama ayıdır.
    Receb ayının diğer aylardan farklı bir ibadeti de oruçtur. Mümkün oldukça bu ayda daha fazla oruç tutmaya çalışırlar. Ebû Davudta, hiç ara vermeden devamlı surette oruç tutan bir zâta Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselamın bazı tavsiyelerden sonra şöyle buyurduğu rivayet edilir:
    “Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak.”

    Bir diğer Hadiste şöyle buyrulmaktadır;
    “Resulullah 'tut' dedikçe, üç parmağını yumdu, 'Bırak' deyince de üç parmağını bıraktı.” Böylece Peygamberimizin o zata, “Üç gün tut, üç gün ara ver” dediği anlaşılıyordu.

    Haram ayları, "Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb" aylarıdır.
    Receb ayında sürekli olarak bir ay boyu oruç tutmanın uygun olmayışının nedeni, Receb ve Şaban aylarının Ramazan ayına benzemesinden kaçınılmasıdır. Zira hiç ara vermeden bir ay sürekli oruç tutmak sadece Ramazan ayına aitdir. Receb ayında bir ay içinde oruç tutmanın doğru olmadığını belirten İmam Gazâlî ve İbni Kayyim el-Cevzî gibi müçtehidler, Ramazan ayına benzememesi için diğer aylardan farklı olarak Receb ayında devamlı bir ay boyu oruç tutmayı mekruh görmüşler.

    Diğer aylarda olduğu gibi Receb ayının belli günlerinde, ve ya üçer gün ara vermek sebebiyle oruç tutulması tavsiye etmişlerdir.Receb ayında tümünü oruçlu geçirme konusunda bir hadis ve rivayet yoktur. Üç ayları hiç ara vermeden tutmak sünnet ve müstehap da değildir, sadece sâlih zatların güzel bir âdetidir. Receb ayını tam olarak tutanlara “Tutma” denilmez, ama fıkhı olarak da hükmünü belirtmek gerekir.

    Receb ayı günahların af olduğu aydır. Afedilmenin yolunu ve tevbe ile istiğfarın nasıl yapıldığını bilmek gerekiyor. Rivayete göre şu istiğfar duasını Receb ayında yedi defa okuyan kimsenin günahları bağışlanır.

    Duanın Okunuşu:“Estağfirullâhe'l-Azîme'llezî la ilahe illâ hû el-Hay-yü'1-Kayyûmu ve etûbü ileyh. Tevbete abdin zâlimin li-nefsihî lâ-yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ.”

    Duanın Anlamı: “Hayat sahibi olan, her şeyi idare edip ayakta tutan, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah'tan mağfiret dilerim. Kendi nefsine zulmetmiş kulun tevbesi gibi Ona tevbe ederim. Öyle bir kul ki, kendi nefsi adına ne ölüme, ne hayata ve ne de tekrar dirilmeye sahip değildir.” (7)