Recep ayı namazı! Yapılacak ibadetler edilecek tüm dualar

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 18 Mart 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Recep ayının ilk günü yapılacak ibadetler nelerdir?

    Mübarek Üç Aylar’ın başlangıcı ve ilki olan Recep ayının fazileti epeyce büyüktür. Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v), Receb ayına çok değer verir ve “Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir” diye dua ederdi.

    “…Şüphesiz Allah, çok tevbe eden ve çok temizlenenleri sever.” (el-Bakara, 222)

    Bizlere şu fani ömrümüzde bir kez daha üç aylara erişebilmeyi nasib eden sonsuz rahmet ve merhamet sahibi Allah Azze ve celle'ye nihayetsiz hamdü senalar olsun.

    Allah Resulü (s.a.v) ; “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurarak üç ayların bizler için ne kadar değerli bir hazine olduğunu ifade buyurmuşlardır.

    Peygamberler haricinde her insan hata yapar, günah işler. Kişiye düşen görev, düştüğü yanlıştan yüz çevirerek Allah Azze ve celle'ye iltica etmek ve pişmanlığını itiraf ederek dil, kalp ve beden ile bu yanlışını temizlemeye çalışmaktır.

    Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu hakikati şöyle ifade buyururlar:

    “Her insan hata eder. Hata edenlerin en hayırlısı, tevbe edenlerdir.” (Tirmizi, Kıyame, 49)

    Hata yapmamak, hatasız kul olmak mümkün değil. Cenab-ı Allah de bize bu hatalarımızdan temizlenme kapısı olan “tövbe”yi, ölüm anına kadar açık bırakmış. Ancak tövbeyi erteleyip durmak doğru değil!.. Çünkü ölümün ne zaman geleceğini hiçbirimiz bilmiyoruz.

    Allah Azze ve celle, makbul tövbe ile reddedilecek tövbeyi şöyle haber vermektedir:

    “Allah’ın kabul edeceği tevbe, ancak bilmeden kötülük edip de sonra tez elden tevbe edenlerin tevbesidir. İşte Allah bunların tevbesini kabul eder. Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.

    Yoksa kötülükleri yapıp yapıp da içlerinden birine ölüm gelip çatınca, «Ben şimdi tevbe ettim.» diyenler ile kafir olarak ölenler için (kabul edilecek) bir tevbe yoktur. Onlar için acı bir azap hazırlamışızdır.”
    (en-Nisa, 17-18)

    RECEB AYINDA OKUNACAK DUA

    Receb-i Şerif girdiği zaman Allah Resulü (s.a.v) :

    receb-ayında-yapılacak-ibadetler.

    “Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua ederlerdi.
    [İbn Hanbel, I, 259]

    Bununla birlikte Receb ayının birinden itibaren Ramazan-ı Şerif sonuna kadar her gün biner aded kelime-i tevhid okumalıdır.

    TEVBELERİN KABUL EDİLDİĞİ GECE

    Allah Azze ve celle, ölüm gelip çatmadan evvel tövbe edenleri, kapısından eli boş çevirmeyeceğini, Peygamber Efendimizin lisanından, şu hadis-i kudsi ile bizlere haber veriyor:

    “Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.” (Müslim, Zikir, 22)

    Tövbe etmenin genel olarak belli bir vakti olmamakla beraber, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz arkalarında yapılan tövbelerin kabul edilme umudu, diğer vakitlere göre daha yüksektir.

    Hem mübarek üç ayların ilki, hem de 4 haram aydan (Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem) bir tanesi olan Receb-i Şerif ise, tövbe ve istiğfar ayıdır. Çünkü bu aylarda dil ve gönüller temizlenerek Ramazan-ı Şerif’in bereket ve feyizlerine hazırlanır.

    “Receb ayında istiğfarı çoğaltın!” buyuran Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), Receb’in hilali gözüktüğünde ashabına şöyle seslenirdi:

    “Tevbe ayının hilali gözüktü; Allah Teala’ya bu ayda iltica eden, bu ayda O’ndan af isteyenlere müjdeler olsun.”

    Şöyle buyrulur: Receb ayının her saatinde Cehennem’den azatlılar vardır. Bu ayda çokça tövbe ve istiğfarla meşgul olunmak sûretiyle, kişinin o saatlerden birine denk gelmesi ve Cehennem’den azad olunması umulur.

    İKRAMI VE İHSANI BOL BİR GECE: REGAİB GECESİ

    Receb ayı, içerisinde çeşit çeşit güzellikleri saklayan bir aydır. Bu güzelliklerden bir tanesi de Receb’in ilk Cuma gecesi olan, kelime manasıyla “rağbet olunan, bol ihsan ve değerli hediyeler” demek olan “Regaib” gecesidir.

    Allah Resulü (s.a.v) buyuruyorlar:

    “Beş gece vardır ki, o gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez:

    Receb’in ilk Cuma gecesi (Regaib gecesi)
    Şaban’ın on beşinci gecesi (Beraat gecesi)
    Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece (Cuma gecesi)
    Ramazan Bayramı gecesi
    Kurban Bayramı gecesi.” (İslam İlmihali, A. Fikri Yavuz, sh: 529)

    Regaib gecesini bir fırsat bilerek bol bol tövbe ve istiğfar etmeli, bu gecenin sayısız bereketinden taat ve ibadetlerimizle dünya ve ahiret hayatımız için büyük kazançlar elde etmeye çalışmalıyız.

    Recep ayında kılınacak namaz

    Bu ayın 1. gecesi bir tespih namazı kılınır ya da Receb-i Şerif’in ilk onu zarfında bir def’aya mahsus olmak üzere kılınan 10 rek’at namaz da kılınabilir.

    Recep ayında her gün, başında ve sonunda 7 defa Fatiha okumak suretiyle 100 İhlas-ı Şerif okumak da çok sevaptır. Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır. 13, 14, ve 15’inci günlerinde oruç tutanlar, bu sünnet-i seniyyeyi yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan sifa bulurlar

    Receb’in; 1’i ile 10’u arasında, 11’i ile 20’si arasında ve 21’i ile 30’u arasında olmak üzere sadece birer defa kılınacak 10’ar rek’at Hacet namazı vardır. Bunların her üçünün de kılınış şekli aynıdır. Yalnızca namazların sonlarında okunacak dualarda fark vardır. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat, cuma ve pazartesi gecelerinde ve bilhassa teheccüd vaktinde kılınması efdaldir.

    Bu namaz, mü’min ile münafığı ayırır. Bu 30 rek’at namazı kılanlar, hidayete ererler. Münafıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Bu 30 rek’at namaz Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz’in berberi, Selman-ı Pak (r.a.) hazretleri tarafından rivayet edilmiştir.

    Kılınış şekli: Hacet namazına şu niyetle başlanır: “Ya Rabbi, beni, dünyayı teşrifleriyle nûra gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Receb-i şerif hürmetine, feyz-i ilahine, afv-ı ilahine, rıza-i ilahine nail eyle. abid, zahid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyle. Rıza-i şerifin için, Allahü Ekber.”

    Her rek’atte 1 Fatiha, 3 Kulya eyyühe’l-kafirûn, 3 İhlas-ı şerif okuyup, 2 rek’atte bir selam verilir. Böylece 10 rek’at tamamlanır.

    İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa “La ilahe illallahü vahdehû la şerike leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyi ve yümit. Ve hüve hayyün la yemûtü biyedihi’l-hayr. Ve hüve ala külli şey’in kadir” okunup dua edilir.

    İkinci on gün içinde yani Receb’in 11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rek’atten sonra, 11 defa: “İlahen vahıden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyûmen daimen ebeda” okunup dua edilir.

    Üçüncü on gün içinde, yani Receb’in 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rek’atten sonra da 11 kere: “Allahümme la mania lima a’tayte, vela mû’tiye lima mena’te, vela raadde lima kadayte, vela mübeddile lima hakemte, vela yenfeu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhane rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhab. Sübhane rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhab. Sübhane rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-kerimi’l-vehhab. Ya vehhabü ya vehhabü ya vehhab” okuyup dua edilir.