İslam Ramazanın son on günü ve itikaf

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve saadet tarafından 22 Haziran 2016 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Ramazanın son on günü


    Hz. Aişe (r.anha ) Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) ramazan ayının son on gününü nasıl geçirdiğini şöyle anlatmıştır:
    Hz.Muhammet ramazanın son on günü girdiğinde gecesini ibadetle geçirirdi, ailesini de uyarırdı, ibadet için diğer zamanlardan daha fazla gayret gösterirdi.(Müslim, İtikat,7)

    İtifak, cemaatle namaz kılınan bir mescidde, oruçlu olarak ve itikafa niyet ederek bulunmak demektir. Buna göre itikaf, "Allahım beni bağışlamadıkça huzurundan ayrılmayacağım" demek olur.

    Bu şekilde itikaf yapmak, Peygamberimiz (s.a.v) yaptığı bir uygulama olup Hanifilere göre sünneti-i kifayedir. Yani bir yerleşim yerindeki cemaat içinde bir kişinin yapmasıyla diğerleri sorumluluktan kurtulmuş olur. Bununla beraber durumu müsait olan daha çok sayıda kişinin de itikafa girmesi çok faziletli bir davranış olur. İtikaf Şafilere göre sünnettir.

    Hz. Aişe (r. anha) demiştir ki:
    Peygamberimiz (s.a.v) ömrünün sonuna kadar bütün ramazanların son on gününü itikafta geçirmiştir. (Müslim, İtikaf ,3)

    İtikafın Amacı

    İtikafın amacı; Allah (c.c) yakınlaşabilmek için dış dünyadan sıyrılmak, kalbi dünyevi meşguliyetlerden uzaklaştırmaktır. O'nun keremine dayanmak ve rahmetine yakınlaşmaktır. İtikaf yapan kişi, mescidde geçireceği bütün zamanı ibadete ayırmış demiştir. Peygamberimiz (s.a.v) ramazanda itikafa girmenin sevabı hakkında bizlere şöyle buyurmuştur.
    "Ramazan ayında on gün itikafa giren kişi, iki hac ve iki umre sevabı kazanır.
    (beyhaki,Şuabü-l-İmam, nr:3966; Münziri, et-Tergib ve-t-Terhib, nr.1608.)

    Ramazan ayının itikafa girebilmek için müslüman olmak, ergenlik çağına erişmiş bulunmak, akıllı olmak, ( erkekler için ) bir mescidde ( kadınlar için bir evde ) bulunmak, niyet etmek, oruçlu olma ve cünüp bulunmamak gerekir. İtikafın en az süresi fıkıh alimlerine göre, herhangi bir zaman dilimi içinde geçen az veya çok süre demektir. Mescidde niyet ederek kısa bir süre oturmak da itikaf sayılır.

    Peygamberimiz (s.a.v) bir diğer hadislerinde de şöyle buyurmuştur : (sırf Allah rızası niyetiyle bir gün itikafa giren kişi için Allah teala cehennem ile arasına üç hendek mesafe koyar her bir hendeğin uzunluğu doğu ile batı arasındaki kadar mesafedir.

    İtikaf adabı
    1436260733260.
    İtikaf süresince hayır konuşmak ve günah sayılacak işlerden kendini uzak tutmak gerekir. İtikafta olduğu müddetçe kişi kuranı kerim hadisi şerif veya dini kitaplar okuyabilir. Zikir yapılabilir tefekkür edilebilir. Allah dostlarının hayatlarından kendi hayatı için örnekler araştırabilir bütün bunları yaparken temizliğe özen gösterir. din bakımından özür kabul edilemeyen bir husus için mescidden dışarı çıkmaz. Lakin abdest ihtiyaçlarını gidermek gusül abdesti almak bir özür kabul edilir. Herhangi bir meşru özrü olmadan mescidden dışarı çıkılırsa itikafı bozulur.

    Kadınlar itikaf ibadetlerini evlerinde namaz kılmak için ayırdıkları yerde yaparlar erkekler için mescidde geçerli olan bütün uygulama kadınlar için evlerinde geçerlidir