Ramazanda Gusül Abdesti Nasıl Alınır

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Beyza tarafından 15 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Oruç Tutarken gusül abdesti alınır mı

    Ramazan'da boy abdesti alırken burnunuza su verirken suyun genize ve boğaza kaçmamasına dikkat etmeliyiz su genzimize inmediği sürece orucumuza hiçbir sorun olmaz.

    Gusletmek isteyen bir kişi önce besmele okur. Niyet ettim Allah rızası için gusletmeye” diye niyet eder. İlk önce edep yerlerimizi temizleyip.Ellerimizi üç defa bileklere kadar yıkadıktan sonra, sağ avucuyla ağzına üçdefa su alır ve her defasında ağzımızı gargara şeklinde çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder. Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdestinin aynısını abdest alırız.

    Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudumuzu ovalayıp iyice yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovalarız. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkar. Gusülde bıyık, saç ve sakal diplerine suyun iyice geçmesi için ovalarız. Göbek boşluğu, küpe delikleri dikkat edilerek yıkanır. Böylece gusül abdesti bitmiş olur.

    Guslün Farzları
    1-Ağza su alıp çalkalamak.
    2-Burna su çekip yıkamak.
    3-Bütün vücudu ıslanmayan yer kalmayacak şekilde yıkamak.

    Guslün sünnetleri
    1- Gusle niyet etmek.
    2- Besmele ile başlamak.
    3- Bedenin bir tarafında pislik varsa onu önceden güzelce temizlemek.
    4- Avret yerini yıkamak
    5- Gusülden evvel abdest almak.
    6- Bedenine üç defa su dökmek ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.
    7- Su dökünmeye baştan başlamak, sonra sağ omzuna, sonra sol omzuna dökmek ilk defa döktüğü zaman bedeni ovmak ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.
    8- Ayağının olduğu yere su birikirse, abdest aldığı zaman ayak yıkamasını sonraya bırakmak.