On bir ayın sultanı olan ramazan ayı taat, ibadet, iyilik ve ihsan ayıdır. Ramazan ayının fazileti hakkında sevgili Peygamber Efendimiz [aleyhissalatu vesselam] şöyle buyurmuştur: "Ramazan ayına girildiğinde göğün kapıları açılır, cehennemin kapıları kilitlenir vede şeytanlar zincire vurulur." [Buhârî, Savm, 5; Müslim, Sıyâm, 1, 2, 4.] Orucun faziletiyle ilgili bir hadiste de şöyle buyrulmuştur: "Âdemoğlunun bütün amellerine kat kat sevap verilir: İyilikler, 10 katından 700 katına kadar mükâfatlandırılır. Cenab-ı Allah buyuruyor ki: Yalnız oruç bundan müstesnadır. Doğrusu o benim için tutulmuştur. Onun karşılığını da yalnız ben veririm. Oruçlu kişi,şehvetini tatmin etmeyi ve yemek yemeyi benim için bırakıyor. Oruçlunun, biri iftar vaktinde, diğeri de rabbinin huzuruna vardığında olmak üzere 2 sevinci olacaktır. Oruçlunun ağız kokusu, Yüce Allah katında misk kokusundan daha iyi ve hoştur." [Buhârî, Savm, 9; Müslim, Sıyâm, 164.] Oruç ayı olan ramazanın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem ateşinden kurtuluşa ermektir. Ramazan ayı sabırdır. Sabrın mükâfatısa cennettir.