Ramazan bayramın önemi

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Beyza tarafından 26 Temmuz 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Ramazan bayramının fazileti

    Allah' resulü buyuruyor ki:
    "Yüce Allah bayram sabahı meleklere emreder.Onlar da yeryüzüne inip sokak ağızlarında,yol başlarında dururlar.İnsan ve cinden başka bütün yaratıkların işitecekleri bir sesle şöyle seslenirler:'Ey Muhammed ümmeti!Azı kabul edip büyük karşılıklar ihsan eden ve büyük günahları bağışlayan Rabbinize çıkınız' derler.Onlar da cami ve mescidlere çıkarlar.Namazlarını kılıp dualarını ettiklerinde ,Yüce Allah onların her işini görür,görülmedik bir işleri kalmaz.Bütün günahlarını affeder.Bu halde onlar mağfiret olunmş olarak dönerler."


    Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Düğünlerde ve bayramlarda, kadınların def çalmaları caiz olduğu için, Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir’e, (Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir) buyurdu. (Buhari)

    Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet’e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir. Ramazan bayramında bayram namazından önce tatlı yemek, hurma yemek, hurmayı 1, 3, 5 gibi tek adet yemek, teke riayet etmek, sünnettir.

    Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    "Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez." (İbni Mace, Taberani)

    Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet’e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir. Bayram gecelerini ihya eden, büyük saadete kavuşur. Kurban bayramı geceleri, bayramın 1., 2. ve 3. gününden sonraki gecelerdir. İki hadis-i şerif: "Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez." (Taberanî )


    "Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca Yüce Allah meleklere, “İşini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir?” diye sorar. Melekler de, “Ücretini almaktır” derler. Yüce Allahda, “Siz şahit olun ki, Ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak, kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım, bugün benden isteyin, izzet ve celâlim hakkı için istediklerinizi veririm” buyurur." (Beyheki)