Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Lasey tarafından 11 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

    Ramazan-ayında-sağlıklı-beslenme-önerileri.


    Sağlık sorunu olmayan müslümanların dini vecibelerini gerçekleştirmek için oruç tuttukları İslami takvimin 9. ayı Ramazan ayının yarısına geldik. Bu ayı keyifle geçirmek, rahat oruç tutmak ve vücut enerji, protein, vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak için yapmanız gerekenleri sizler için derledim.

    Sahura kalkmak şart.
    Uzun bir açlık ve sınırlı öğün sayısı metabolizmayı yeterince yavaşlatıyor. Bu yüzden sahura mutlaka kalkmalı, yiyip yatmamalısınız. Bazılarımız sahura kadar uyanık kalmayı tercih ediyor. Metabolizmanın daha iyi çalışması için 11:00-05:00 arası ne kadar çok uykuda olursanız o kadar olumlu sonuçlar alırsınız, dolayısıyla uyuyup sahura kalkmak sizin için daha faydalı olacaktır.


    Mevsimin yaz olması nedeniyle ciddi sıvı kaybı olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için sahurda yarım litre, iftarda yarım litre, itardan yatana kadar 1 litre suyu mutlaka tüketmek gerekir. Şekerli ve asitli içecekler ve şerbetlerden uzak durmak şart. Meyvenin kendi şekeriyle hazırlanmış kompostolar tüketilebilir. Yine vazgeçilmezimiz çay şekersiz olmak şartıyla 8 bardağa kadar içilebilir. Daha fazla susamamak için sahurda ve diğer öğünlerdeki tuz tüketimi kısıtlanmalıdır.

    Ramazanda öğün sayısı

    Oruç olmadığımız günlerde 2-8 öğün arası besleniyorduk. Şimdi süre kısıtlı ve vücut ihtiyaçlarını karşılamak için iftar ve sahur yetmiyor. Ben danışanlarıma 4 öğün olarak planlıyorum. Sahur, itar ve arada 2 öğün daha. İtardan iftara oruç tutanlar bu önerimi çok dikkate alsınlar çünkü uzun açlık sonrası yüksek enerjiyi dağıtmadan 1 öğünde almak kalp krizi riskini arttırıyor.

    Tatlı ihtiyacı

    Uzun açlık sonrası mutlaka kan şekeri düşen ve bir çoğunuz tatlı tüketmenin hayalini kuracaktır. Fakat hemen yemeğin peşine tüketilen şeker yağ olarak depolanacaktır unutmayın. İtardan 2 saat sonra bir porsiyon meyve veya sütlü tatlı tüketilebilir. Sıcak günlerde 2 top dondurma da iyi bir tercih olacaktır.

    Ramazan ayında sağlıklı Örnek menü

    Sahur:
    ✓2 bardak su
    ✓ 1 haşlanmış yumurta
    ✓ 2 dilim tuzsuz peynir
    ✓ 1 dilim ekmek
    ✓ 3 kuru kayısı
    ✓ 2 ceviz içi
    ✓ 1 bardak tarçınlı süt

    İftar:
    ✓ 2 bardak su
    ✓ 1 kase çorba
    ✓ Salata
    ✓ 30 dk. Sonra:
    ✓ 2 bardak su
    ✓ 1 porsiyon ana yemek
    ✓ Yoğurt
    ✓ 1 dilim pide

    2 saat sonra:
    ✓ 1 meyve+1 bardak tarçınlı süt veya 2 top dondurma.