Oruç Ramazan ayında mazeretsiz oruç tutmamanın hükmü nedir?

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve Lasey tarafından 13 Mayıs 2019 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Ramazan ayında mazeretsiz oruç tutmamanın hükmü nedir?

Ramazan orucu, İslam’ın rükünlerinden biridir ve ergenlik çağına ermiş ve akıl sahibi olan her müslümanın; yolculuk, hastalık ve buna benzer durumlarda gerekçe olmadığı halde Ramazan ayında orucu bozması caiz değildir. Mazeretsiz bir şekilde orucu bozan kimse; büyük günahlardan bir günah işlemiş ve kendini Cenab-ı Allah’ın gazabına ve azabına maruz bırakmıştır. Bu kimse, gönülden samimi bir tövbe etmesi gerektiği gibi tutmadığı orucu kaza etmesi gerekir.

Ancak her kim bile bile Ramazan ayında orucu yer ve bunu helal olarak görüyorsa küfre girer.

Şeyhulislam İbn Teymiye (r.anha) şöyle dedi: “Bir kimse, Ramazan orucu bozmanın haram olduğunu bildiği halde helal görerek tutmazsa katli vaciptir.

Bu kişi fasık ise, İmamın uygun gördüğü şekilde cezalandırılır.

Şayet cahil ise konuyla ilgili bilgiler verilir. (Elfetava el Kubra 2/473)

İbn Hacer el Haytemi (r.anha) şöyle dedi: “140 ve 141. Büyük günah: Ramazan ayında oruç tutmamak, yolculuk, hastalık ya da benzer mazeret bulunmaksızın cinsel ilişki veya benzeri şeylerle orucu bozmak.” (elzevacir 1/323)

İslam alimleri şöyle buyururlar: “Bir yükümlü, gerekçesi olmadan Ramazan orucunu bozarsa büyük günah işlemiş olur. Her kim tövbe ederse Allah Azze ve celle onun tövbesini kabul eder. Tövbe eden bir kişi içtenlikle tövbe edip yaptığından pişmanlık duyması bir daha bu günahı işlememek üzere azim göstermesi gerekir ve sürekli istiğfar edip tutmadığı günleri kaza etmeye özen göstermesi gerekir.

İbn Useymin (r.anha) mazeretsiz bir şekilde Ramazan ayında orucu yiyen kişinin hükmü sorulduğunda şöyle cevap vermiştir: “mazeretsiz bir şekilde Ramazan ayında oruç yemek, en büyük günahlardandır. İnsan bu davranışıyla fasık olur. Mutlaka bu günü kaza ederek tövbe etmesi gerekir. (mecmu Fetava ve Raseil Useymin 19/89)

Ebu Umemete (r.anha) dan rivayet ettiğine göre Rasul-i ekrem Efendimiz'in (s.a.v) şöyle dediğini işitmiştir: "Ben uyurken iki adam gelip kolumdan tuttular ve beni engebeli bir dağa getirdiler, dediler ki bu dağa çık. Ben: yapamam dedim. İkisi: Sana kolaylaştırırız, dediler. Dağa tırmandım ta ki tepesine vardım, çok şiddetli gürültü duydum. Bu neyin sesidir diye sordum. Onlar: Bu cehennem ehlinin havlamasıdır. Sonra beni bir yere götürdüler bir baktım ki topuklarından asılmış, ağızları çatlamış ve ağızlarından kan akan insanlar vardı. Bunlar kimdir? Diye sorunca. Dediler ki: bunlar iftar zamanı gelmede orucunu bozanlardır."Mevarid el Zam'an 1509