Ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramlar

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve Lasey tarafından 12 Mart 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Oruç ibadetiyle ilgili kavramlar

    Sahur: Ertesi günkü oruca bir hazırlık ve niyet olarak imsak vakti girmeden önce geceleyin yenilen yemeğin adıdır. Peygamberimiz (s.a.v) sahura kalkıp yemek yemeyi teşvik etmiştir: "Sahura kalkın, sahurda bereket vardır" (Müslim, "Sıyam", 45)

    İmsak: Oruca başlama zamanıdır. Tan yerinin ağarmasından az önceki vakittir. Sabah namazı vaktinin de başlangıcıdır.

    İftar: Güneşin batmasıyla birlikte orucun sona erdiği ve açıldığı ana denir. Akşam namazı vaktinin de girdiği zamandır.

    Kaza: Yolculuk ve hastalık gibi durumlardan dolayı oruç tutulamadığından ramazan ayı dışında, kişinin istediği bir zamanda, tutamadığı gün sayısınca oruç tutmasına denir.

    Fidye: Yaşlılık ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden ötürü zamanında tutulmayan, daha sonra da kaza edilmeyecek olan her bir gün oruç için kişinin kendi yediği bir günlük yemek miktarı para olarak bir fakire vermesi ya da bir fakiri bir gün duyurmasıdır.

    Fitre: Ramazan ayına ve onda elde ettiğimiz berekete bir teşekkür ifadesi olarak bayram namazından önce verilmesi gereken sadakaya denir. Oruç tutsun ya da tutmasın Müslüman ve dinen zengin olan herkesin fitre vermesi vaciptir. Fitrenin ölçüsü bir kişinin sabahlı akşamlı bir günlük gıdasının ortalama bedelidir.

    Mukabele: Ramazan ayı boyunca cami, mescit ve evlerde bir kişinin okuyup diğerlerinin takip etmesi suretiyle Kur'an-ı Kerim'in baştan sona okuması ve dinlenmesidir.