Peygamberlerin nitelikleri nelerdir

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Adile tarafından 16 Eylül 2014 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    peygamberlerin nitelikleri ve anlamları

    Peygamberler bizim gibi birer insandırlar ancak Cenab-ı Allah'ın mesajlarını insanlara açıklayıp öğretmekle görevlendirilmiş kimselerdir. Bu sebeple de Peygamberler Cenab-ı Allah'ın seçkin kullarıdır. Allah (c.c.) tarafından seçilmiş insanlar olan Peygamberlerin bazı sıfatları vardır . Bunlar beş tanedir.

    Sıdk: Doğruluk demektir. Bütün peygamberler doğru sözlü insanlardır ve Onlar Peygamber olmadan önce de Peygamber olduktan sonra da yalan söylemekten özenle kaçınmışlardır ve her zaman özü sözü birinsanlar olarak topluma örnek teşkil etmişlerdir.

    Kur'an-ı Kerim'de Peygamberlerin doğru insanlar oldukları belirtir. "Kitapta İdris'i de an. Hakikaten o, pek doğru bir insan, bir peygamberdir". (Meryem suresi, 56. ayet) buyrulur.

    Emanet: Güvenilir olmaktır. Peygamberler güvenillir insanlardır ve Onlar verdikleri sözleri tutmuşlar, yaptıkları anlaşmalara sadık kalmışlar, kendîlerine emanet edilen eşyaları korumuşlardır, hiçbir zaman hile yapmamışlar, insanları aldatmamışlardır. Kur'an-ı Kerim'de yer alan birçok ayette Peygamberlerin güvenilir insanlar oldukları vurgulanır. Örneğin bir ayette, "Bir peygamberin emanete hiyanet etmesi olur şey değildir. Her kim hiyanet ederse, ganimet ve hasılattan bir şey aşırırsa kıyamet gününde boynuna aldığı şeyi yüklenerek getirir. Sonra da herkese kazandığının karşılığı ödenir, hiç birine haksızlık edilmez.. "(Ali imran suresi, 161. ayet)

    Tebliğ: Duyurmak, iletmek demektir. Peygamberler, Cenab-ı Allah'ın mesajlarını insanlara olduğu gibi iletmişlerdir ve ilahi vahye ne bir ekleme yapmışlar ne de ondan herhangi bir şey eksiltilmişlerdir. Kur'an-ı Kerim'de, " O Peygamberler ki Allah'ın gönderdiği emirleri duyururlar, Allah'tan korkarlar ve ondan başka kimseden korkmazlar." (Azhap suresi, 39. ayet)

    Fetanet:
    Akıllı ve zeki olmak anlamına gelir. Peygamberler akıllı, zeka düzeyi yüksek, sezgisi güçlü ve sağduyulu insanlardır ve Peygamberler, bu özellikleri sayesinde görevlerini en iyi şekilde yapabilmişlerdîr ve de insanları ikna edip kendilerine inandırabilmişlerdir ve toplumları yanlış inançlarından vazgeçirip doğru yola iletebilmişlerdir.

    İsmet: Günah işlememek demektir. Peygamberler örnek insanlardır ve Onlar, açık ve gizli her çeşit kötülükten, günahtan kaçınmışlar, bireye ve topluma zarar veren davranışlardan, haramlardan her zaman uzak durmuşlardır.


    Cenab-ı Allah peygamberleri mucizelervererek desteklemiştir ve mucize peygmberlerin peygamber oldularını ispat etmek için Allah Azze ve celle'nin izni ve yardımıyla gerçekleştirdikleri olağanüstü olaylara denir. Hazreti Musa'nın esasının ejderhaya dönüşmesi, Hazreti İsa'nın ölüleri diriltmesi, Hazreti İbrahim'i ateşin yakmaması, Peygamberimizin bir gece Mekke'den Kudüs'e gidip (isra) oradan da Allah'u Teala'nın katına yükselmesi (miraç) mucizelerine örnek olarak verilebilir.