Peygamber Efendimizin İrtihali İbn-i Mes’ud (r.a.) anlatıyor: Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) bu dünyadan ayrılma zamanı yaklaştığında Aişe validemizin (r.anha) evinde toplandık. Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bize baktı, gözleri yaşardı ve buyurdu ki: “Merhaba, Allah Azze ve celle size ömür versin, bir araya toplasın, yardım etsin, yükseltsin, muvaffak kılsın, kabul etsin, hidayet versin, selametler versin. Size takvayı ve Cenab-ı Allah'a itaati vasiyet ediyorum. Sizleri de Allah Azze ve celle'ye emanet ediyorum. -Sizden iş başına geçenler- onun kulları ve beldeleri hususunda Allah Azze ve celle'ye karşı kibirlenip azgınlık yapmasın… Biz: “Ya Rasulallah! Ecelin ne zaman?” diye sorduk; “Allah Azze ve celle'ye, Sidretü’l-münteha’ya, Cennetü’l-me’va’ya, Arş-ı A‘la’ya dönüş yaklaşmış bulunmaktadır.” buyurdu. “Ya Resulallah! Seni kim yıkasın?’ diye sorduk; “Ehl-i beytimden en yakın olanlar.” buyurdu. “Ya Resulallah! Ne ile sarıp kefenleyelim?” dedik; “İsterseniz, şu elbisemin içine yahut Mudar beyazına ya da Yemen kumaşına sarınız.” buyurdu. “Ya Resulallah! Senin üzerine cenaze namazını kim kılsın?” diye sorduk. Ağladı ve biz de ağladık. “Allah size rahmet etsin! Sizi Peygamberiniz den dolayı hayırla mükafatlandırsın ve siz, beni yıkadığınız ve kefenlediğiniz zaman kabrimin yanına koyunuz. Sonra, bir müddet benim yanımdan çıkınız. Çünkü ilk önce dostum Cebrail ve sonra Mikail, sonra İsrafil, sonra da yanında melek ordularıyla birlikte ölüm meleği (Azrail) üzerime namaz kılacaktır. Bundan sonra, takım takım giriniz, üzerime namaz kılınız, salat ve selam getiriniz. Fakat bağırıp çağırarak beni rahatsız etmeyiniz. Üzerime namaz kılmaya önce Ehl-i beytim başlasın. Sonra sizler kılarsınız. Ashabımdan burada bulunmayanlara selam söyleyiniz! Kıyamet gününe kadar dinime, bana tabi olacak olan kimselere de benden selam söyleyiniz.” “Ya Resulallah! Seni kabrine kimler koyacak?’ diye sorduk. “Ehl-i beytimle birlikte birçok melekler ki, onlar sizi görürler, fakat siz onları göremezsiniz’ buyurdu.” (er-Rikkatü ve’l-büka, İbn-i Kudame)