Dua Peygamberimizin Kadir Gecesi Duası

Konusu 'Dua hazinesi' forumundadır ve Lasey tarafından 21 Haziran 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Rahmeti bol ve bin aydan hayırlı olan Kadir gecesine rastladığını fark eden bir kimse, önce onu, hatalarını bağışlatma fırsatı olarak değerlendirmesi, bunun için de dua etmesi uygun olur. Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu gece “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!” diye dua ederdi.

    Hz. Aişe radıyallahu anha şöyle dedi:

    – Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.

    – “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu. (Tirmizi, Daavat 84. Ayrıca bk. İbni Mace, Dua 5)

    Kadir Gecesinde neler yapılmalı?

    Şerefi ve özellikle müslümanlar için ifade ettiği değeri açıklanıp zamanı gizli tutulan Kadir gecesinde ne yapılması gerektiği elbette merak konusudur. Hz. Aişe validemiz –Allah ondan razı olsun– bu merakını Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v)'e açmış ve “Şayet Kadir gecesine rastladığımın farkına varırsam, ne yapayım, nasıl dua edeyim?” diye soruvermiş tir.

    Burada Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v), Kadir gecesinin asla bilinemeyeceğine dair bir beyanı olmadığına göre, o mübarek gecenin farkına varılabileceği anlaşılmaktadır. Hatta kimi alimler “Kadir gecesinin farkına varan kişinin onu gizlemesi sünnettir. Bu, Allah Azze ve celle'nin ona bir ikramıdır” demişlerdir.

    Hz. Aişe validemizin sorusuna Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in verdiği cevap ne kadar özlü ve manalıdır: “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!”

    Geçmiş Günahlarından Hatalarından Af Dile

    Geçmişte yapılan günahlardan arınmak her müslümanı son derece mutlu eder. Gelecekte birtakım nimet ve ikramlara kavuşabilmek için önce geçmiş hatalardan temizlenmiş olmanın rahatlığı gerekir. Rahmeti bol ve bin aydan hayırlı olan böyle bir geceye rastladığını farkeden kişinin, önce onu, hatalarını bağışlatma fırsatı olarak değerlendirmesi, bunun için de dua etmesi uygun olur. Bu dua için gecenin herhangi bir saati tayin edilmiş değildir. Her saatinde yapılabilir.

    Ayrıca yukarıda geçen hadislerden öğrendiğimize göre Resul-i Ekrem Efendimiz, Kadir gecesinin de içlerinde bulunduğu ramazanın son on gününde kendisini ibadete verirdi. Onun bu fiili sünnetinden anlaşılmaktadır ki, Kadir gecesinde namaz kılmak, Kur’an okumak, dua etmek ve tefekkürde bulunmak sünnettir. Bunların hepsini bir araya getirmek ise, daha isabetli bir davranış olur. Hatta aynı şeylerin Kadir gecesinin gündüzünde de yapılması uygun olur.

    Ramazan ve kandil geceleri gibi mübarek gecelerin feyzinden istifade edebilmek için en azından o gecenin akşam, yatsı ve sabah namazlarını cemaatle camide kılmaya özen göstermelidir. Zira böyle yapanların o geceleri değerlendirmiş olacaklarına dair müjdeler bulunmaktadır.

    Hadisten Öğrendiklerimiz

    1- Kadir gecesinin farkına varan müslüman, günahlarının bağışlanması için dua etmelidir.

    2- Kadir gecesinde “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!” diye dua etmek sünnettir.

    3- Dua ve ibadet etmek, Kur’an okumak ve tefekkürde bulunmak suretiyle kandil geceleri ihya edilmelidir.