Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları Maddeler Halinde

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Lasey tarafından 25 Ekim 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları

    Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) 20 Nisan 571 tarihinde Mekke'de doğdu. Babası Abdullah, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları soyundan Abdulmuttalib’in oğludur. Annesi, yine aynı kabilenin Zühreoğulları soyundan Vehb’in kızı Âmine’dir. Peygamberimizin babası, o doğmadan önce Medine şehrinde vefat etmiştir.

    Süt Annesi Halime'nin Yanında: Hz. Muhammed'in (s.a.v.) yaşadığı dönemde Mekke'de, yeni doğan çocukların sütanneye verilmesi geleneği vardı. Böylelikle çocuklar iklimi daha uygun yerlerde sağlıklı büyür, Arapça'yı da yalın bir şekilde öğrenme imkânına sahip olurlardı. Hz. Muhammed (s.a.v.) de bu geleneğe bağlı kalınarak sütanneye verildi. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) süt kardeşleri Şeyma, Abdullah ve Üneyse'dir.


    Annesi Âmine’nin Yanında: Hz. Muhammed (s.a.v.) dört yaşında sütannesi Halime (r.a) tarafından annesi Âmine’ye teslim edildi. Altı yaşına geldiğinde annesi Âmine, akrabaları ile hasret gidermek ve eşi Abdullah’ın mezarını ziyaret etmek için memleketi Medine’ye gitti. Yanında yardımcısı Ümmü Eymen (r.a.) vardı. Ziyaretlerini tamamlayıp Mekke’ye dönmek için yola çıktılar. Ancak Ebvâ köyüne geldiklerinde Âmine hastalandı ve burada vefat etti. Ümmü Eymen (r.a.), küçük yaşta annesini kaybeden Muhammed'i (s.a.v.) dedesi Abdulmuttalib'e teslim etti.

    Dedesi Abdulmuttalib’in Yanında: Annesinin vefatıyla hem öksüz hem de yetim kalan Hz. Muhammed (s.a.v.) sekiz yaşına kadar dedesiyle yaşadı. Abdulmuttalib, tüm insanların övgüyle bahsedeceği büyük bir insan olacağına inandığı torunu Hz. Muhammed'i (s.a.v.) çok sever ve korurdu. Ölümünün yaklaştığını hisseden Abdulmuttalib, çok sevdiği torunu Hz. Muhammed'i (s.a.v.) oğlu Ebû Tâlib'e emanet etti.

    Amcası Ebû Tâlib’in Yanında: Ebû Tâlib, Hz. Muhammed'i (s.a.v.) çok sever ve korurdu. Bu koruma sevgili Peygamberimize elçilik görevi verildikten sonra da devam etmişti. Ebû Tâlib müşriklerin zulmüne karşı Hz. Muhammed'i (s.a.v.) bir kalkan gibi her durumda korumuştu. Peygamberimiz (s.a.v.) de amcasına duyduğu sevgiden dolayı her zaman ona destek olmaya çalışırdı. Peygamberimiz (s.a.v.) çocukluk yıllarında amcası Ebû Tâlib ile Şam’a ticari seyahatte bulundu. Bu yolculuk ticari alanda onun ilk tecrübesi oldu. Gençlik yıllarında da amcaları Zübeyr ve Abbas’ın yanında Yemen'e giden ticaret kervanına katıldı. Amcalarının yanında ticaret hayatını öğrendi ve ticaretle uğraşmaya başladı.