Peygamberimizi diğer peygamberlerden ayıran en önemli özelliği Rabbim bana dokuz şey emretti: Gizli halde de aleni halde de Allah'tan korkmamı, öfke ve rıza halinde de adaletli söz söylememi, fakirlikte de zenginlikte de iktisat yapmamı, benden kopana da sıla-ı rahim (dostluk) yapmamı, beni mahrum edene de vermemi, bana zulmedeni affetmemi, susma halimin tefekkür olmasını, konuşma halimin zikir olmasını, bakışımın ibret olmasını, "marufu doğru ve güzel olanı" emretmemi. (Kütüb-i Sitte, Muhtasarı Tercüme ve Şerhi, Prof. Dr. İbrahim Canan, 16. cilt, Akçağ Yayınları, Ankara, s. 317) 1- Son peygamber olması, 2- Getirdiği kitabın ve dini hükümlerin kıyamete kadar geçerli olması, 3- Diğer peygamberler gibi beli beli bir bölgeye veya topluluğa değil , bütümn insanlara peygamber olarak gönderilmesi, 4- Kendinden önce gönderilen peygamberlerin getirdiği ilahi dini tamamlaması. 5- Yaratılmışların en faziletlisi ve Allah'ın en sevdiği kulu olması, 6- Alemlere rahmet olarak gönderilmesi, 7- Bütün insanlık için en güzel örnek olması.