Peygamberimiz (s.a.v)'in nikahtan önceki talak ile ilgili hadisler

Konusu 'Hz.Muhammedin hadisleri' forumundadır ve Beyza tarafından 9 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Nikahtan önceki talak ile ilgili hadisi şerifler


    - İmam Malik'e ulaştığına göre, Ömer İbnu'l-Hattab ve Abdullah İbnu Mes'ud, Salim İbnu Abdillah, Kasım İbnu Muhammed, İbnu Şihab, Süleyman İbnu Yesar radıyallahu anhüm şöyle hükmediyorlardı: "Kişi evlenmezden önce hanımını boşadığına dair yemin eder de sonra (yeminini tutmayarak) günah işlerse, işte bu, evlenince o adama gerekli olur." (Muvatta, Talak 73, (2, 584).

    - İbnu Mes'ud radıyallahu anh, "Evleneceğim her kadın boştur" diyen kimse hakkında derdi ki: "Bu kimse, kadının mensup olduğu kabileyi veya muayyen bir kadını ismen belirterek zikretmemişse, -malik olduğu hariç- onun bu sözüne hiç bir şey gerekmez." (Muvatta, Talak 73, (2, 585).

    - Amr İbnu Şuayb an ebihi an ceddihi radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Boşama, azadlık, satış malik olunan şeyler için caizdir. Kim günah bir şey üzerine yemin ederse ona yemin yoktur. Kim sıla-ı rahmi keseceğim diye yemin ederse, ona da yemin yoktur. Nezir de kendisiyle Allah'ın rızası taleb edilen şeyler üzerine yapılır."

    Ebu Davud, Talak 7, (2190, 2191, 2192); Tirmizi, Talak 6, (1181).

    - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Allah talakı, nikahtan sonraya koymuştur."

    Buhari, Talak 9, Bab karşılığında senetsiz olarak kaydetmiştir.