Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Üç Aylar girdiğinde okuduğu dua…

Konusu 'Dua hazinesi' forumundadır ve Adile tarafından 8 Aralık 2023 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Üç aylar duası nedir? Arapça ve Türkçe üç aylar duası okunuşu
    Üç Aylar hicri takvime göre sırasıyla Recep, Şaban ve Ramazan ayları demekdir. Üç Aylar rahmetin ve huzur un kalplere indiği, ilahi rahmetin çoğaldığı aylardır. Bu aylar gelince, mümin insanlarının yüreklerini manevi bir bulut sarar. Bu Üç Aylar içinde öyle verimli ve bereketli geceler var ki, Allah’ın (c.c) rahmeti ve huzuru bu önemli gecelerde mümin kullarının üzerine yağmur gibi düşer.

    Üç Aylar Duası
    Üç Aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle dua ederdi:

    Üç Aylar Duası Arapça Okunuşu
    [​IMG]

    Üç Aylar Duası Türkçe Okunuşu
    “Allahümme barik lenâ fi Recebin ve Şaban. Ve belliğnâ Ramazân.”

    Üç Aylar Duası Anlamı
    “Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.” (İbn Hanbel, I, 259).

    Üç Ayların Önemi ve Fazileti
    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v), başka bir hadis-i şeriflerinde ise; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır.

    3 ayların manaları
    Tüm aylar, günler dinimizde mübarektir ama bazı aylar daha faziletli görülmüştür. Nasıl ki İslam dininde Cuma günleri diğer günlere göre daha faziletlidir bu aylarda öyledir. Bu 3 ayında anlamı şu şekildedir;

    Recep ayı hazırlık ayı demektir, yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş aydır.

    Şaban ayı hayır ayı demektir, şaban, kelime manası itibariyle dağılan, saçılan manalarına gelmektedir.

    Ramazan ayı bereket ayı demektir, ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir.

    Bu ayların içinde de en faziletlisi Ramazan ayıdır. Ramazan ayında Müslümanlara farz olan oruç ibadeti, Resul-i Ekrem Efendimizin (s.a.v) devamlı kıldığı ve sünnet olan Teravih namazı ve Kur’an’ın indirildiği gece olan Kadir gecesi bulunmaktadır. Bu sebeple Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan’da ümmetimin ayıdır.”

    Üç aylar nasıl geçirilmeli
    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) her zaman ibadet ve tövbe ederdi. Fakat Recep ayı başladığında daha çok ibadet gerçekleştirmiş ve kavmine de Üç aylar geldiğinde yaptıkları ibadetleri arttırmasını, ettikleri tövbeleri arttırıp günahlardan uzaklaşmasını önermiştir. Recep ve Şaban aylarında nafile oruç tutulması ve Ramazan ayının başından sonuna kadar farz olan Ramazan oruçlarının tutulmasını ayet ve hadislerle ifade etmiştir.

    “Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi.” (Buhari)

    Recep ayı içinde Hz. Peygamber’in (Sav) şu hadisleri vardır;

    “Receb ayında Allahü teâlâya çok istigfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.” (Deylemi)

    Ramazan ayının, orucun ve teravih namazının faziletleri ise hadisi şeriflerin yanı sıra Kur’an ayetlerinde de tebliğ edilmiştir;

    “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.”(Bakara suresi, 185. ayet)

    Bu üç aylarda Müslümanlar namaz ibadetlerine devam ederken, bunlarla birlikte teheccüd namazı, kuşluk namazı, evvabin namazı gibi nafile namazları da kılmaya özen göstermelidir. Kur’an-ı Kerim Ramazan ayı içinde indirilmeye başlandığından Kur’an okumaya daha fazla vakit ayrılmalı, Ramazan ayı Kur’an ayı olarak ta değerlendirilmelidir.

    Üç Ayların önemi ve fazileti için kısaca bol bol ibadet etmeliyiz, bol bol tövbe ve istiğfar etmeliyiz, daha fazla Kur’an okumalıyız, dualarımıza her zamankinden daha fazla vakit ayırmalıyız. Kısaca mübarek üç ayların önemini fırsat bilmeli ve değerlendirmeliyiz.