Peygamber Efendimizin temizliğe verdiği önem

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Eylül tarafından 4 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Hz. Muhammed (sav)'in temizliğe verdiği önem

    Cenab-ı Allah insanlık tarihi boyunca doğru düşünce, doğru inanç ve doğru davranış yollarını göstersinler diye peygamberler seçmiştîr. İnsanların en iyi, en doğru ve en temiz olanları peygamberlerdîr. İnsanlara hem maddi hem de mânevi temziliği göstermek, peygamberlerîn görevleri arasındadır. Nebiyy-i Ekrem-sallallahu aleyhi ve sellem ağız ve burnu suyla temizlemek, güzel koku kullanmak, ağız ve diş temizliği yapmak gibi temizlik ile ilgili nitelik ve davranışların peygamberlerin ortak özellikleri arasında yer aldığını bildirmiştir.

    Son Peygamber Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam’de hem maddi hem de manevi manada insanların en temizi idi. “Temizlik imanın yarısıdır.” buyurarak inanan bir insanın, temizliğine dikkat etmesi gerektiğini belirtmiştîr. Nebiyy-i Ekrem-sallallahu aleyhi ve sellem, manevi temizlik ile birlikte, beden, elbise ve çevre temizliği gibi maddi temizliği de imanın bir gereği olarak görürdü. İbadetin şartlarının başında temizliği sayar, “Namazın anahtarı, temizliktîr.” buyururdu. Özü temiz, sözü temiz, bedeni, elbisesi, çevresi temiz, hareketleri temiz idî.

    Nebiyy-i Ekrem-sallallahu aleyhi ve sellem, yaşamı boyunca Cenab-ı Hakk’ın, “De ki: Pis ile temiz bir değildi.” Ayet-i Kerimenin doğrultusunda pis olanlardan uzak durmuş, temiz olanlara yönelmiştîr. “Cenab-ı Allah’ın size helâl ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyin ayrıca iman ettiğiniz Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun.” buyruğu üzere temiz, erdemli ve sorumluluğunun bilinçaltında bir yaşam sürdürmüştür. Nebiyy-i Ekrem-sallallahu aleyhi ve sellem inanan her Müslüman’ın, onun temizlikle ilgili tavsiyelerini ve davranışlarını öğrenmesi, onu [sallallahu aleyhi ve sellem]'i örnek alması, onun tavsiyelerini ve davranışlarını dikkate alarak yaşaması gerekmektedir.
    temizlik.