Peygamber Efendimizin Gençlik Yılları

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Lasey tarafından 19 Eylül 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Hz Muhammedin Gençlik Dönemi

    Sevgili peygamberimiz (s.a.v), çocukluğundan başlamak üzere vefatına kadar hiçbir manevi kire bulaşmadı. Kendi gayretlerinin yanında, Yüce Allah (c.c) da onu devrinin her türlü kötülüklerinden koruyordu. Hayatının her dönemi gibi çocukluğu ayrı bir güzel, gençliği ayrı bir güzel geçti. On beş yaşından evliliğe kadarki gençlik dönemi, ahlaki erdemlerle doludur.

    Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), çocukluktan gençliğe adım atarken herkesçe sevilen ve sayılan biriydi. Mekke'nin en doğru ve en güvenilir kişisi olarak tanınır, bilinir oldu. Bundan dolayı ona "güvenilir" anlamında emin demişlerdi. Sonra mübarek ismini de ekleyerek Muhammedü'l-Emin demeye başlamışlardı. Anlamı "Güvenilir Muhammed" demekti.


    Yalnızca sözleri değil her türlü davranışı dosdoğruydu. Şaka bile olsa yalan söz söylediği hiç duyulmamıştı Verdiği sözü yerine getirirdi. İşlerinde dakik, planlı ve düzenliydi. Zamanı en güzel ve en verimli bir şekilde değerlendirirdi. Kısacası ahlak ve edebin çöktüğü bir toplumda, ahlak ve edebin en güzel örneğiydi.

    Peygamber Efendimiz (s.a.v), daha çocukluk döneminde amca evine katkıda bulunmak için çobanlık yapmıştı. Gençliğinde ise ticaret yaptı. Kendi adına ilk ticari seferi, daha 16 yaşındayken amcası Zübeyr ile beraber Yemen tarafına oldu. O günden sonra, 16-24 yaşları arasında Yemen ve Tihame tarafları başta olmak üzere birçok yere ticari yolculuklar yaptı. Yine bu yaşlarda Saib adlı bir arkadaşıyla ortak ticaret yaptı. Hem ticari seferler düzenlediler hem de Mekke'de yerleşik bir dükkan açarak esnaflık yaptılar. Böylece Peygamberimiz (s.a.v) her konuda olduğu gibi iş ahlakıyla ve güvenilir biri olduğunu gösterdi.

    Peygamber Efendimiz (s.a.v) aynı zamanda oldukça sosyal bir insandı. En yakın akrabalarından başlamak üzere bütün herkesle iletişim içindeydi. Mümkün olduğunca herkese yardımcı olmaya çalışırdı. Bu arada içinde yaşadığı toplumun sosyal faaliyetlerine katılır, yerine göre aktif görevler alırdı. Yeter ki yapılan iş, insanlığın faydasına olsun.

    Peygamber Efendimiz (s.a.v), Hılfu'l-Fudul adı verilen topluluğun kurulmasında ve çalışmasında önemli görevlerde bulundu. Mekke halkı, kabileler arası savaşlardan çok zarar görmüştü. Aileler perişan bir durumdaydı. Huzur ve güven kalmamıştı. Mekke dışından ticaret veya Kabe'yi ziyaret için gelenler de çeşitli haksızlıklara uğruyordu. Haklarını aramak için başvuracakları bir yer yoktu. Bunun üzerine, Mekke'nin bazı ileri gelenleri toplandılar. Mekke halkından ve Mekke'ye dışarıdan gelen kimselerden haksızlığa uğrayanları destekleyeceklerine söz verdiler. Bu topluluğa, Hılfu'l-fudul (Erdemliler topluluğu) denildi.

    Peygamber Efendimizin Gençlik Yılları.