Hz. Muhammed'in eğitim ve öğretime verdiği önemi araştırınız Medine döneminde Peygamberimiz (s.a.v.), eğitim ve öğretime çok önem verdi. Müslümanların okuma yazma öğrenmesi için çeşitli girişimlerde ve etkinliklerde bulundu. Örneğin Mescid-i Nebi’nin bitişiğine hem eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi hem de kimsesiz Müslümanların kalması için suffeyi yaptırdı. Öğrenim görmek isteyenler burada kalıyorlardı. Gelen Kur’an ayetlerini ezberliyor, ilimle meşgul oluyor, okuma yazma öğreniyorlardı. Peygamberimiz (s.a.v.), Müslümanlara okuma yazma öğretmek için burada bazı öğretmenler görevlendirdi. Bazı Müslümanlar suffede yabancı dil eğitimi de aldılar. Böylece farklı dilleri öğrenme imkânı buldular. Hz. Muhammed (s.a.v.), çeşitli kabileleri ve toplumlara İslam’ı anlatmak için gönderdiği elçileri, bu kişiler arasından seçmeye özen göstermiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) de zaman zaman hem suffede hem de mescitte insanlara İslam dini ile ilgili bilgiler verirdi. Müslümanlara İslam’ın inanç, ibadet ve ahlak ilkelerini öğretirdi. Hem günlük namazlardan önce hem de cuma ve bayram günleri insanlara çeşitli öğütler verirdi. Hz. Muhammed (s.a.v.), eğitim ve öğretimle ilgili bütün fırsatları değerlendirmiştir. Örneğin Bedir Savaşı’nda esir düşen Mekkelilerden bazılarını, on Müslüman’a okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakmıştır. Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) yaptığı tüm bu çalışmalar sonucunda Medine’de okuryazar oranı artmıştır. Toplumun bilgi ve kültür düzeyi yükselmiştir. Bu durum, daha sonraki Müslüman toplumlara da örnek olmuştur.