Peygamber Efendimizin Çobanlık Yapması

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Adile tarafından 20 Ekim 2013 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Ebû Hüreyre (r.anh) anlatıyor: "Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam buyurdular ki: "Allah hiçbir peygamber göndermedi ki, koyun çobanlığı yapmamış olsun."
    "Sen de mi, Ey Allah'ın Resulü?" diye sordular.
    "Evet, dedi ben de bir miktar kırat mukabili Mekke ehline koyun güttüm." [Buhârî, İcâre 2; Muvatta, 18 (2, 971); İbnu Mace, Ticarat 5, (2149).]

Bu hadisi şerifte bütün peygamberlerin hayatında bir çobanlık devresinin bulunduğu beyan edilmektedir. Nesai'nin bir rivayetinde şöyle denir: "Koyun sahipleri ile deve sahipleri övünmüşlerdi. Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam : "Hz. Musa koyun çobanı olduğu halde pegamber oldu. Hz. Davud koyun çobanı olduğu halde peygamber oldu. Ben de ehlimin koyunlarını Ciyad'da güderken peygamber oldum" dedi.

Hadiste geçen karar it kelimesi Kırat’ın Cem’idir. Kırat, hadiste bir yerin ismi olarak mı kullanılmıştır, yoksa Dinar’ın cüzlerinden bir cüz manasına mıdır? Zira kırat normalde kuruş gibi bir para birimidir. Kararit'ten maksat paradır diyenler, Mekke ahalisinin bu adı taşıyan bir bölge bilmediklerine dikkat çekerler. Açıklamada kaydettiğimiz rivayet de ehline Ciyad nam mevkide koyun güttüğünü ifade eder. İbnu Hacer: "Mekke halkına para ile, kendi ailesine de parasız koyun gütmüş olabileceğini" söyleyerek ihtilafı birleştirir.

Hz. Cabir (r.anh) anlatıyor: "Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam 'la birlikte Merrü'z-Zahrân'da erâk ağacının kebâs denilen meyvesinden topladığımızı hatırlıyorum. Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam o zaman bize: "Siyahlarını toplayın, onlar daha iyidir!" tavsiyesinde bulunmuştu. Ben kendilerinden "Siz koyun da güttünüz mü?" diye sordum. "Hiç koyun gütmeyen peygamber var mı?" cevabında bulundu." [Buharî, Et'ime 50, Enbiya 29, Müslim, Eşribe 163, (2050).]