Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) anne ve babaları Hazreti Abdullah ve Hazreti Amine (r. anhüm) İkiside cennetliktir. Hayatlarında iken Resul-i Ekrem Efendimiz'e henüz Peygamberlik verilmediğinden iman edememişlerse de Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) duası ile dirilip iman ettikleri hadisi şerifler ile sabittir. Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) anne ve babasının imanla cennete gireceğine dair rivayetler de vardır. Örneğin; Hazreti Aişe (r. anha) şöyle anlatıyor: “Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) Haccun’da (annesinin mezarının bulunduğu yerde) çok mahzun bir halde duruyordu ve bir süre orada kaldıktan sonra neşeli bir halde dönüp geldi ve şöyle dedi: “Rabbimden istedim, o da bana annemi diriltti, bana iman ettikten sonra tekrar yerine gönderildi.”(bk. Nebhanî, Huccetullahi ala’l-âlemin, s.412). - Yine Hazreti Aişe (r. anha)’den aktarıldığına göre, “Resul-i Ekrem Efendimiz, Rabbinden anne ve babasını diriltmesini istedi ve O da onları diriltti ve ikisi de kendisine iman ettiler. Ardından tekrar ölü hallerine döndürüldüler.”(a.g.e). - Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) anne ve babasının ehl-i cennet olduğunu gösteren delillerden bir kaçı şöyledir: - Onların her ikisi de Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) davetine ulaşamamışlardır. “Biz bir peygamber göndermedikçe kimseye azap edecek değiliz.”(İsra, 17/15) mealindeki ayetin gereği olarak onların azap görmemeleri gerekir. - Onlar fetret ehlidir. Fetret ehlinin de ehl-i necat olduğuna ya da mahşerde bir teste tabi tutularak değerlendirmeye alınacaklarına- dair rivayetler vardır. - Hadis hafızlarından büyük bir kısmı -yukarıda arz edildiği üzere- onların diriltilip Resul-i Ekrem Efendimiz'e (s.a.v) iman ettiğine dair rivayetlere dayanarak, onların ehl-i cennet olduğu kanaatindedir. - Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) annesi ve babası, -Ebu Bekir, Amr b. Nufeyl, Kus b. Saide, Veraka b. Nevfel gibi- Hz. İbrahim (as)’in dini / hanif dini üzerindeydi. Bu görüşü destekleyenlerden biri olan Râzî ’ye göre, Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) -Hz. Adem’e kadar uzanıp giden- bütün ataları tevhid dini üzerinde idiler