Resul-i Ekrem Efendimiz'i (s.a.v) rüyada görmenin caiz olduğu ve bu rüyanın sadık bir rüya olduğuna dair pek çok hadisi şerif mevcuttur ve bunlardan sahihi Buhari'de bir kaçını nakletmemiz yeterli olur. Ebu Hureyre (r.a.)'dan:Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlar: "her kim beni rüyada görürse hakikatte beni görmüş olur. Çünkü şeytan benim suretime temessül edemez."(19) Yine Ebu Hureyre (r.a.)'dan :Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlar: Her kim beni rüyasında görürse,muhakkak o ,hak ve gerçek olarak beni görmüştür. Zira şeytan benim şekil ve hılkatime giremez".buyurduğu rivayet olunmuştur.(24) Bu rivayetlerin hepsi bir manaya gelmektedir. Dolayısıyla Resul-i Ekrem Efendimiz'i (s.a.v) rüyada gördüğünü söyleyen kimse doğrulanır.Çünkü onu görmek haktır.Bunu ancak biat sahibi olan kimse inkar eder.(25) Yalnızca şöyle bir durum vardır ki, Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) şemaili şerifede tarif edilen suret ile görme şerefine nail olanın rüyasını tevil etmeye hacet yoktur ve bu bilinen surete muhalif görenlerin rüyası ise,hallerine münasip bir şey ile tabir edilmeye muhtaçtır.(26) 19- Sahihi buhari muhtasarı Tecrid-i sarih tercemesi ve şerhi,cild 1.s.104-105 Ankara 1984 21-Sahihi buhari muhtasarı Tecrid-i sarih tercemesi ve şerhi cild.12 s.277 22-Sahihi buhari muhtasarı Tecrid-i sarih tercemesi ve şerhi c.12 s.277 dipnot. 23 İmamı Buhari sahih-i Buhari c.4 s.300 hadis no 6997 24-ahihi buhari muhtasarı Tecrid-i sarih tercemesi ve şerhi c. 12 s.278 25-fazilet neşriyat araştırma heyeti ,-şir'atül islam s.141 26-Sahihi buhari muhtasarı Tecrid-i sarih tercemesi ve şerhi c.1 s.105 (dipnot)