Soru Özürlünün Abdesti Nasıl olur ve Özürlü Kimdir?

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 24 Kasım 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Özürlünün abdesti nasıl olur?

    Burnun veya bir yaranın devamlı kanaması, idrarını tutamama, devamlı yellenme, ishal, istihaze vb. bir rahatsızlık yaşayan ve bu durumu en az bir namaz vakti boyunca kesintisiz devam etmiş olan kimseler özürlü adını alır. Özür sabit olduktan sonra, aynı şiddette (bir namaz vakti boyunca kesintisiz) devam etme şartı olmaksızın özür hali geçerlidir. Ancak söz konusu rahatsızlık bir namaz vakti boyunca hiç görülmediğinde özür hali ortadan kalkar.

    Özürlü kimse her namaz vakti için abdest alır. Özürlü, özür halinin abdesti bozmadığını varsayarak o vakit içinde aldığı abdestle, abdestini bozan yeni bir durum meydana gelmedikçe, dilediği kadar farz, vacip, sünnet, eda ve kaza namazı, cuma ve bayram namazı kılabilir. Kabe'yi tavaf edebilir, Mushaf'ı tutabilir. Özürlü kimsenin özrü dolayısıyla elbisesine bulaşan idrar, kan özür devam ettiği sürece namazın sıhhatine engel olmaz. Ancak özür sahibinin abdesti namaz vaktinin çıkmasıyla bozulur. Dolayısıyla yeni namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekir. Özür sahibi kimsenin abdesti özür hali dışında bozan diğer şeylerle bozulur.

    Şafii mezhebine göre özürlünün abdesti

    Şafii mezhebine göre, özür sahibi kişinin akıntı yerini yıkaması ve akıntıyı önleyen pamuk, sargı bezi vb. ile sarılması gerekir. Bu konuda eksik ve kusurlu hareket edilmez. Sonra abdest alınır. Bu şekilde sarıldıktan sonra yine akıntı görülürse bunun bir zararı olmaz. Özürlü bir kimsenin bir namaz vakti içinde kılacağı her bir farz namaz için ayrı ayrı abdest alması gerekir.