Soru Özürlü, hasta ayakta duramayan Kimse nasıl namaz kılar

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 15 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Özürlü, hasta ayakta duramayan nasıl namaz kılarlar

    HASTA VE ENGELLİLERİN NAMAZI nasıl

    Hastalıkta namaz
    İslam dini kolaylık ve rahmet dinidir. Namaz başta olmak üzere ibadetlerimizi, vaktinde ve gerektiği şekilde yerine getirmemiz dini bir görevdir. Bu görevden ancak gücümüz nispetinde sorumluyuz. Bakara, 2/286 ayette “Allah, bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar…” anlamındaki ayette ifade edilmiştir.

    Fetih, 48/17. ayette Yüce Allah şöyle buyuruyor: Dinimiz, ibadetler dahil her alanda kolaylığın sağlanmasını, zorluk ve sıkıntının önlenmesini esas alır. ۪ “Köre güçlük yoktur, topala güçlük yoktur, hastaya güçlük yoktur” anlamındaki ayet ile َ

    Peygamberimiz şöyle buyuruyor:“Üç kişiden sorumluluk kaldırılmıştır: Uyanıncaya kadar uyuyandan, ergenlik çağına erinceye kadar çocuktan ve şifa buluncaya kadar akıl hastasından” (Ebu Davüd, “Hudüd”, 17) anlamındaki hadis, bu gerçeği ifade eder.
    Örneğin su bulunmadığında veya suyun kullanımının sağlığa zararlı olduğu durumlarda teyemmüm yapılması ile mestin, sargının ve yaranın üstüne mesh edilebilmesi, dinimizin insana ibadetlerdeki tanıdığı kolaylıklardır.


    HASTALARIN NAMAZI
    Hasta insan, namazdan muaf değildir. Gücünün yettiği nispette namazını kılmakla yükümlüdür. Ayakta kılmaya gücü yetmiyorsa, oturduğu yerde, oturduğu yerde de namaz kılmaya gücü yetmiyorsa yatarak ima ile namazını kılacaktır.

    Sahabeden İmran ibn Husayn anlatıyor: Bende basur hastalığı vardı. Efendimize namazı nasıl kılacağımı sordum, َ َ“Namazı ayakta kıl, eğer buna gücün yetmezse oturarak kıl, buna da gücün yetmezse yan üzerine yatarak kıl” (Buharî, “Taksir”, 19) buyurdu.

    İma; rükü ve secdeye işaret olmak üzere namazda başı önüne doğru eğmektir. Bu, ayakta yapılabileceği gibi oturarak, yanı veya sırtı üstü yatarak da yapılabilir. Yan yatışta yüz kıbleye gelecek şekilde yatılır, sırt üstü yatma halinde ise ayaklar kıbleye gelecek şekilde yatılır ve yüzün kıbleye yönelmesi için başın altına bir yastık konur.

    Hastalığı nedeniyle ayakta veya oturarak namazını kılamayan kimse sandalyeye oturarak namazını kılabiliyorsa bu şekilde kılar.

    Rükü ve secdeyi sandalyede biraz eğilerek yapar. Namazı, ayakta veya oturarak veya yattığı yerde başı ile ima ederek kılamayanlar göz, kaş ve kalp ile ima ederler mi?

    Bu konuda müçtehit alimler farklı görüşler beyan etmişlerdir:
    Ebu Hanife, başı ile ima ederek namaz kılamayan kimselerin namazlarını erteleyecekleri görüşündedir.

    Ebu Yusuf’a göre baş ile imaya gücü yetmeyenlerin namazı göz ve kaşları ile ima ederek kılmaları gerekir.
    Hanefîlerden İmam Züfer ile İmam Şafiî’ye göre göz ve kaş ile ima yaparak namaz kılmaya gücü yetmeyenlerin, kalple ima ederek namazlarını kılmaları gerekir. Buna göre, ayakta durmaya gücü yetmeyen veya ayakta durması hastalığının uzamasına veya artmasına sebep olacağı anlaşılan kimse, oturarak namazını kılar, oturmaya da gücü yetmezse, duruma göre yanı üzerine veya sırt üstü yatarak ima ile namazını kılar.