Soru Oturarak Namaz Kılmak Caiz Midir?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Adile tarafından 22 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Namaz belli rükünleri olan bir ibadettir. Bu rükünlerin hepsinin ayrı ayrı olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakat güç yetirememe durumunda imkanların yetiği kadar yerine getirilmeye çalışılır. Bir hasta, gücüne göre namaz kılmaya yükümlüdür.Ayakta durmaya gücü yetmeyen veya ayakta durması iyileşmesinin uzamasını veya hastalığının artmasına sebeb olacağı anlaşılan bir hasta oturarak namaz kılar.

    Namazın içinde ayrıca dışında belirli farzlrı bulunmaktadır. Namazda oturmak içindeki şartlar bağlıdır.Namazın içindeki şartlar; İlk Tekbir, Kıyam, Kıraat, Rûku, Secde ve Son Oturuş. Bedensel olarak özrü bulunupta Kıyam, Ruku, Secde yada son oturuşu yapamayan kimse gücü yetiği şekilde o tadili yerine getirir.

    Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam' bir hadisi şerifinde; "Namazı ayakta kıl. Buna gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üstüne yatarak kıl. Buna da gücün yetmezse sırt üstü yatarak kıl. Allah hiçbir kimseye gücünün yereceğinden fazlasını yüklemez" (Buhari, Tirmizi, Ebu Davud, İlavesi ile Nesai)

    Namaz müslümanların en belirgin özellikleridir. Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam namazın müslümanın yaşam tarzı olan islam dininin direği olduğunu, onu terk etmesi halinde içinde muhafaza olabileceği islam binasını yıkmış olacağını beyan buyuruyor.

    Dahası İslam ile küfür arasındaki farkın namaz olduğunu bildiriyor. Allah’u Azze ve Celle Meryem suresi 59. ayeti kerimede; "Sonra onların peşinden öyle bir nesil geldi ki, bunlar namazı bıraktılar; nefislerinin arzularına uydular. Bu yüzden ileride sapıklıklarının cezasını çekecekler." buyurmuştur. Ademoğlu mahşer günü ilk önce namazından hesaba çekilecektir. Hesaba çekilmeden önce nefislerimîzi hesaba çekelim.