Ebû Hüreyre radiya'llahu'den: Şöyle demiştir: Resülüllah salla'llahu aleyhi ve sellem buyurdu: Allah'u Teala buyuruki: Adem oğlunun işlediği her amel kendisi içindir. Fakat oruç bana aittir. Onunmükafatını ben veririm. (Resülüllah bu kutsi hadisi naklettikten sonra sözlerine şöyle devam etti ):" Oruç oruçluyubeşeri ihtirastan koruyan bir kalkandır. Birinizin oruç günü olduğunda kötü söz söylemesin, bağırıp çağırmasın." "Eğer birisi kendisine söğerse, yahut döğüşmeye kalkışırsa;Ben oruçluyum" desin. Muhammed'in ruhu (kudret) elinde olan Allah'a yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Oruçlunun kendisiyle neş'e-mend olduğu iki sevinç vardır: İftar ettiği andaki sevinci, Rabbine mülaki olduğunda orucu'nun mükafatı ile olan sevinci". (Buhari, Müslim) "İslam 5 esas üzerine bina edilmiştir: Allâh"tan başka ilah olmadığına ve Muhammed"in O"nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kâbe"ye haccetmek, Ramazan orucu tutmâk" [Tirmizi, İman 3, (2612)] Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam buyurdular ki: "Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytânlar da zincire vurulur.[Müslim, Sıyam 2, (1079)] Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez." (Tirmizi"nin rivayetinde şu ziyâde vâr: "Oraya kim girerse ebediyyen susamaz. [Tirmizi, Savm 5[ Ebu Hüreyre (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam şöyle buyurdu: “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” [Buhârî, îman 28, Savm 6; Müslim, Siyam 203]