Ömer Muhtar 8 Kasım 1929 günü İtalya’nın Umümi Vali Köşkünü hedef alan büyük bir operasyon düzenleyerek üstün başarı elde etti. 11 Nisan 1930 günü İtalyan Cephelerinin merkezi durumunda olan bir karargahı basarak imha etti. 1931 yılında İtalyanlarla yapılan şiddetli çarpışmalar sonunda esir düştü. Trablusgarp’a gelen İtalyan generali Graziani’nin başkanlığındaki bir savaş mahkemesinde idama mahküm edildi. Ömer Muhtar tutuklu bulunduğu sırada ona bazı teklif ve telkinler yapıldı. Ancak kendisi bunların hiçbirini kabul etmeyip; Ben kaza ve kadere inanıyorum. Allah’ın benim hakkımda taktir ettiklerine razıyım. diyerek inanç ve akidesinden taviz vermedi ve bu uğurda darağacına gitmeye razı oldu. Mahkemenin verdiği idam kararı açıklanınca; Hüküm yalnız Allah’ındır. Sizin alçak hükmünüzün hiçbir geçerliliği yoktur. Biz Allah’a aidiz ve ancak O’na dönücüyüz. diyerek karşılık verdi.ve korkusuzca idam sehpasına çıktı. Fecr suresinin son ayetlerinden: Ey huzura ermiş nefs! Razı edici ve razı edilmiş olarak Rabbine dön ayetleri dilinde virdi zebandı... Özgürlüğü için her şeyi göze aldığı yeşil dağlara son bir kere daha baktı ve bir milleti yetim bırakarak Yüce Allah'ın huzuruna çıktı 15 Eylül 1931 tarihinde Bingazi yakınlarındaki Suluk’ta idam edildi.