Ölüler kabir ziyaretini hisseder mi?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Eylül tarafından 13 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Kabirdekiler ziyaretimizi duyarlar mı?


    Cenab-ı Allah diledikten sonra ölüler ziyaretimizden haberleri olur. Kabîr ziyareti esnasında konuşulanları, mezardaki kimsenin duyduğu ve verilen selâmı aldığı hadis-î şeriflerle sabittir.

    Efendimiz Hz. Muhammed salatü selam bir kabrin yanından geçerken yanındakilere "Selam size ey mü'minler yurdunun sakinleri!" diyerek selam vermelerini emir buyurmuşlardır. (Müslim, Cenaiz, 102; Ebu Davud, Cenaiz, 79; Nesâî, Taharet, 109; İbn Mace, Cenaiz, 36, Zühd,36; Muvatta', Taharet, 28)

    Selâm anlayana verileceğine göre ölüler kendilerini ziyâret edenleri tanıyorlar demektir. Müdakkik alimlerden birisi olarak tanınan İbn Kayyım el-Cevzîyye de ölülerin bilhassa Cuma günleri ziyâret edip dua edenlerden ve çocuklarının güzel davranışlarından duydukları sevinci nakleder. (İbn Kayyım el-Cevziyye, Kitâbu'r-Ruh, 10)